Литва тимчасово відкликає посла в Білорусі / Ілюстрація / REUTERS

Литва вирішила відкликати свого посла з Білорусі після недавніх вимог цієї країни про скорочення кількості дипломатів.

Про це повідомляється на сайті литовського МЗС.

Зокрема, сьогодні дипломати провели консультації зі своїми колегами по ЄС щодо нещодавньої вимоги Білорусі. Глава МЗС Литви Лінас Лінкявичюс пояснив, що метою країни є максимальне збереження дипломатичних контактів з Мінськом.

Відео дня

Читайте такожУ ЄС відповіли Білорусі на вимогу скоротити диппредставництва Польщі та Литви

"Ми також направили таке послання білоруській стороні, з якою ми досі домовилися про те, що тимчасове запрошення послів для консультацій послужить зниженню напруженості і допоможе зберегти дипломатичне представництво на рівні послів. Разом з поляками ми вже прийняли рішення запросити послів з Мінська для консультацій", - розповів він.

Дипломат додав, що домовленості про те, щоб не скорочувати штат поки немає. Втім, якщо Білорусь продовжить наполягати на цьому, будуть прийняті "дзеркальні" заходи.

Вимога Білорусі до ЄС: що сталося

  • 2 жовтня в МЗС Білорусі були викликані посли Польщі та Литви, за словами офіційного представника білоруського дипломатичного відомства, "враховуючи однозначно деструктивну діяльність з боку зазначених країн".
  • Він також пояснив, що дипломатам було запропоновано до 9 жовтня довести склад своїх диппредставництв в Білорусі до паритету з білоруськими зарубіжними установами в їх країнах. Для Литви - це з 25 до 14 дипломатів, для Польщі - з 50 до 18.
  • У МЗС Литви заявили, що поки не розглядають можливість відкликання свого посла і не збираються нічого вирішувати "про скорочення персоналу". Аналогічну позицію зайняло І МЗС Польщі.
  • У Мінську ж, коментуючи рішення Вільнюса і Варшави, підкреслили, що пропозиція МЗС Білорусі обов'язкова для виконання.