У Вітебську визнали фальсифікацію на користь Лукашенка / REUTERS

У Вітебську голова дільничної виборчої комісії №25 Сергій Питаленко визнав підробку протоколу про результати голосування на президентських виборах на користь чинного президент Олександра Лукашенка, хоча на відповідній дільниці перемогла його опонентка Світлана Тихановська.

Читайте такожНа протестах в Білорусі помер хлопець: його запхали в автозак, а потім відправили у психлікарню

Про це Питаленко повідомив у коментарі білоруській службі Радіо Свобода.

Журналісти опублікували аудіозапис, на якому нібито голова Кастричницької районної адміністрації Вітебська Сергій Сташевський змусив членів виборчої комісії підробити протокол про результати голосування на користь Лукашенка.

Керівник комісії визнав, що після перемоги Тихановської члени комісії сфальсифікувала протокол та були змушені вписати туди продиктовані владою цифри.

На запитання, чи правда, що це Сташевський змусив комісію переписати протокол, Питаленко відповів: "На аудіо все є".

Поговорити зі Сташевським журналістам не вдалося, у його приймальні їм повідомили, що той хворіє.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по протестувальниках. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати.
  • 12 серпня у Білорусі розпочалася акція із блокування доріг.