Протести у Мінську / фото REUTERS

Напередодні в Білорусі завершилося голосування на чергових виборах президента. Тривало воно упродовж минулого тижня, а підсумковим днем стала неділя, 9 серпня. Відразу після закриття виборчих дільниць були оголошені результати державного екзит-полу, які свідчать про переконливу перемогу чинного президента. Ці цифри спровокували масові акції протесту по всій країні - десятки тисяч білорусів вийшли на центральні площі міст, щоб висловити свою незгоду. Що саме сталося в Білорусі після закриття виборчих дільниць - розбирався УНІАН.

Вибори в Білорусі - перші результати

Згідно з результатами національного екзит-полу, діючий президент Білорусі Олександр Лукашенко набирає 79,7% голосів виборців. Світлану Тіхановську підтримали 6,8%, Анна Канопацька отримала 2,3% голосів виборців, Андрій Дмитрієв - 1,1%, Сергій Черечень - 0,9%. Проти всіх, за даними опитування, проголосували 9,2% виборців.

Важливо відзначити, що незалежні опитування в період виборів в країні заборонені. Тому інформацію надає екзит-пол, підконтрольний чинній владі.

Перші дані білоруської ЦВК, озвучені сьогодні, свідчать про ще більшу перемогу Лукашенка. За нього нібито проголосували понад 80% виборців, за Тіхановську - майже 10%. Проти всіх кандидатів висловилися 6,02% виборців, а явка по країні склала 84,23%.

У штабі Тіхановської визнавати оприлюднені ЦВК результати не мають наміру.

Офіційні підсумки виборів комісія має намір підбити в п'ятницю, 14 серпня.

Протести в Мінську

Одразу після публікації перших результатів надійшла інформація про перекриття центральних вулиць білоруської столиці. Багато станцій метро були закриті, центр міста заполонили силовики і спецтехніка.

На площі Перемоги біля стели "Мінськ - місто герой" почали збиратися учасники протесту, які заявили про фальсифікації результатів виборів. Учасники акцій скандували "Іди", "Мій дім - Білорусь", їх активно підтримували водії авто, що проїжджали повз. Згодом рух транспорту в центрі міста було перекрито.

Пізніше силовики почали затримувати учасників акцій, везучи їх на автозаках до райвідділків міліції та ізоляторів. У хід пішли світлошумові гранати, якими спецназ намагався придушити активність людей. Один з автозаків в'їхав у натовп протестуючих, травмувавши їх. У місті пролилася перша кров.

На вулицях Мінська з'явилася кров / Nexta

На одному з проспектів з'явилися барикади. Для їх штурму силовики, крім світлошумових гранат, задіяли водомети. Після опівночі з'явилася інформація про застосування міліцією і спецназом гумових куль.

Ближче до третьої години ночі почалася активна фаза зачистки протестних акцій, а у МВС країни заявили, що взяли ситуацію під свій контроль. Пізніше стало відомо про першу жертву - ЗМІ повідомили про загибель молодої людини в Мінську.

Акції протесту в інших містах

Мітинги не обмежилися столицею Білорусі - вони сколихнули практично всі куточки країни. Найактивніші протести спалахнули також в Барановичах, Бресті, Кобрині, Пінську, Ліді, Гродному, Молодечному - там люди масово вийшли на вулиці. Затримання людей були в таких містах: Брест, Барановичі, Гродно, Пінськ, Кобрин, Гомель, Жлобин, Солігорськ, Могильов, Вітебськ, Ліда, Молодечно, Слонім, Новополоцьк, Жодіно, Бобруйськ, Дзержинськ, Фаніпал, Мозир, Річиця, Білозерськ, Глибоке, Мар'їна Гірка.

Масові затримання в Білорусі

Правозахисний центр "Весна" повідомляє, що в день президентських виборів в Білорусі, за попередньою інформацією, було затримано 170 осіб.

Згідно з їхніми даними, в Мінську були затримані 82 людини, а по регіонах - 88.

Протести в Мінську / фото REUTERS

Серед затриманих є правозахисники, журналісти, спостерігачі на дільницях. Зокрема силовики затримали довірену особу кандидата в президенти Світлани Тіхановської Олену Редькову і члена її штабу Тетяну Босюк.

Сьогодні стало відомо, що Слідчий комітет Білорусі відкрив кримінальні справи за фактом протестів і пригрозив їх учасникам тюремним ув'язненням на термін від 8 до 15 років.

Згідно з оновленою інформацією правозахисників, вже відомо про більш ніж 200 затриманих. З 213 затримань як мінімум 110 припадають на Мінськ.

Заяви кандидатів

До 10-ї години ранку 10 серпня не було жодної публічної реакції з боку чинного президента. Напередодні з'явилася інформація, що літак Олександра Лукашенка вилетів з Мінська в напрямку турецького міста Бодрум. Іншої інформації щодо реакції Лукашенко на протести не надходило.

Пізніше Лукашенко вперше прокоментував події в країні, заявивши, що "політика повинна бути одна - люди".

Основний конкурент Лукашенка Світлана Тіхановська у своєму зверненні до виборців і силовиків закликала зупинити насильство на вулицях країни.

"Я, Світлана Тіхановська, хочу попросити всіх, хто приймає рішення, і перш за все командирів спецпідрозділів - не треба застосовувати силу проти мирних громадян. Будь-яке силове протистояння зараз безглуздо, тому що країна вже змінилася, і ми не повинні відповідати насильством на мирний протест", - сказала вона.

Реакція на протести

Президенти Польщі і Литви Анджей Дуда та Гітанас Науседа засудили силовий розгін мітингів білорусів. Про це йдеться в їх спільній заяві.

"Як сусіди Білорусі, ми закликаємо білоруську владу повністю визнати і дотримуватися основних демократичних стандартів. Ми закликаємо утримуватися від насильства і поважати основні свободи, права людини і громадянина, включаючи права національних меншин і свободу слова", - відзначили Дуда та Науседа.

Офіційна реакція України на події в сусідній країні з'явилася вранці у понеділок. Втім, один з депутатів "Слуги народу" напередодні встиг відзначитися привітанням Лукашенка з перемогою. У своєму вітальному повідомленні нардеп Євген Шевченко не став згадувати про реакцію білоруського суспільства на перші підсумки виборів, а також дії силовиків.

Президент Володимир Зеленський, коментуючи події у Мінську, закликав Білорусь дотримуватися демократичних стандартів та відмовитися від вуличного насильства.

Група народних депутатів також виступила із заявою через резонансні затримання у Білорусі.

Натомість, у Кремлі результати виборів визнали - Путін вже привітав Лукашенка з перемогою.

Своєю чергою Польща закликає провести надзвичайний саміт Євросоюзу через ситуацію в Білорусі.