Лукашенко розповів про військові приготування Білорусі / Фото: REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко на тлі масових протестів проти результату президентських виборів заявив, що країна розгорнула практично половину своїх збройних сил.

Читайте такожЛукашенко обвинили Україну у втручанні й "управлінні протестами" в Беларуси

Як повідомляє БЕЛТА, таку заяву Лукашенко зробив на зустрічі з главою уряду РФ Михайлом Мішустіним.

Відео дня

"Ми розгорнули практично половину нашої білоруської армії. Фактично взяли під контроль західні кордони з Литвою і Польщею. І, як я часто говорю, фактично оточили Гродно, щоб протистояти цим загрозам. Напевно, ця демонстрація дала свій результат", - сказав Лукашенко.

Протести в Білорусі: що відбувається в країні

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били. Офіційно відомо про трьох загиблих протестувальників, понад 200 людей постраждали.
  • Насильство і порушення прав людини білоруськими силовиками засудили в ООН і країнах Заходу.
  • Протестні акції проходять в країні щодня. Протестувальників затримують.
  • В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. Латвія, Литва та Естонія вже заборонили в'їзд 30 громадянам Білорусі. Серед них - президент країни Олександр Лукашенко.
  • Глава Кремля Володимир Путін підтримав Лукашенка і назвав його легітимним президентом Білорусі.
  • 28 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що в даний час Київ призупиняє всі офіційні контакти до стабілізації ситуації в Білорусі. За його словами, Україна підтримує ідею проведення нових виборів президента в РБ.