Результати виборів у Білорусі ЄС не визнає / Фото REUTERS

Держави - члени Європейського Союзу не визнаватимуть результати президентських виборів у Білорусі.

Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель за підсумками сьогоднішнього надзвичайного саміту глав країн ЄС в Брюсселі, пише DW.

Меркель зазначила, що голосування, яке пройшло в Білорумі, не було справедливим та вільним.

Відео дня

"Вибори не були ні справедливими, ні вільними, і з цієї причини результат цих виборів не може бути визнаний", - сказала канцлер ФРН.

За її словами, немає сумнівів в тому, що на виборах мали місце масові порушення.

У ЄС також засудили насильство проти протестувальників і закликали звільнити всіх політичних в'язнів в Білорусі. Меркель додала про необхідність національного діалогу в країні, який пропонує білоруська опозиція.

Вибори і протести в Білорусі: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, сталися сутички з силовиками. Також з 11 серпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них при затриманні і в СІЗО сильно били. Згодом затриманих почали відпускати.
  • 14 серпня в ЄС заявили про невизнання результатів президентських виборів в Білорусі і про початок роботи над введенням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство проти протестувальників.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.