Литва відреагувала на незвичну "хотєлку" російської влади / колаж УНІАН зі скріншота і фото levashove.livejournal.com

У центрі уваги сьогодні новини Росії. У Міністерстві закордонних справ Литви назвали "навмисною, цілеспрямованою провокацією з метою залякати сусідні країни та їхні суспільства" озвучені Росією плани з розширення територіальних вод у Балтійському морі поруч із державним кордоном Литви та Фінляндії.

Про це пише Delfi з посиланням на офіційну заяву МЗС. "Подібні дії Російської Федерації розцінюються як навмисна, цілеспрямована провокація з метою залякати сусідні країни та їхні суспільства. Це ще один доказ того, що агресивна і ревізіоністська політика Росії загрожує безпеці її сусідів і Європи в цілому. Сьогодні Литва запрошує представника Росії для отримання вичерпних пояснень і координує свої відповідні дії з партнерами...", - йдеться в цій заяві.

Зазначається, що в Міноборони РФ підготували документ, згідно з яким Росія має намір оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу міст Балтійськ і Зеленоградськ у Калінінградській області.

Відео дня

Зі свого боку міністр закордонних справ Ґабріелюс Ландсберґіс заявив, що Росія, яка має намір перекроїти морські кордони з Литвою і Фінляндією, проводить чергову гібридну операцію.

"Відбувається чергова гібридна операція Росії, яка цього разу намагається посіяти страх, невпевненість і сумніви щодо намірів у Балтійському морі", - написав чиновник у соцмережі X. Він додав, що "це очевидна ескалація, спрямована проти НАТО і ЄС, і на неї необхідно реагувати відповідною жорсткою відповіддю".

Важливі світові новини - сьогодні це варто прочитати

Як повідомляв УНІАН, учора The Moscow Times із посиланням на проект постанови уряду РФ повідомило, що російська влада збирається оголосити внутрішніми морськими водами РФ частину акваторії на сході Фінської затоки, а також біля Балтійська і Зеленоградська Калінінградської області.

У документі вказується, що встановлені у 1985 році географічні координати "не повною мірою відповідають сучасній географічній обстановці". На фінському кордоні росіяни хочуть скоригувати координати в зоні низки островів, а також біля північного вхідного мису річки Нарва. А на литовському кордоні - у зоні Куршської коси, районах мису Таран, мису на південь від мису Таран і Балтійської коси.

РФ має намір змінити проходження морського кордону. Журналісти зазначають, що цю постанову винесли на обговорення майже одночасно з початком навчань із тактичною ядерною зброєю.

Вас також можуть зацікавити новини: