Санкції введені проти 8 громадян Євросоюзу / ілюстрація REUTERS

Росія заборонила в'їзд восьми громадянам країн Євросоюзу.

Про це йдеться в поширеній у п'ятницю заяві МЗС РФ у відповідь на запроваджені 2 і 22 березня цього року Радою ЄС обмежувальні заходи стосовно шести російських громадян, повідомляє ТАСС.

У список увійшли голова Національної ради Латвійської Республіки з електронних ЗМІ Іварс Аболіньш, директор Центру державної мови Латвійської Республіки Маріс Балтиньш, член французької делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Жак Мер, керівник прокуратури Берліна (ФРН) Йорг Раупах, голова Європейського парламенту Давид Марія Сассолі, керівник Лабораторії хімічної, біологічної, радіаційної та ядерної безпеки Дослідницького інституту тотальної оборони Королівства Швеція Оса Скотт, голова Мовного департаменту Естонської Республіки Ільмар Томуск, заступник голови Європейської комісії з питань цінностей і транспарентності Віра Юрова.

Відео дня

Читайте такожЄвропарламент ухвалив жорстку резолюцію проти РФ: виключити зі SWIFT і зупинити імпорт газу в разі наступу на Україну

У російському дипвідомстві також наголосили, що Брюссель ігнорує всі пропозиції Москви шляхом діалогу вирішувати проблеми, що виникають у відносинах. "Євросоюз продовжує політику нелегітимних односторонніх обмежувальних заходів стосовно російських громадян і організацій. Тільки у березні 2021 року неправомірним єесівським обмеженням були піддані шість росіян. Дана практика йде врозріз із Статутом ООН та основними нормами міжнародного права. Супроводжується антиросійської істерією, що свідомо розганяється в західних ЗМІ. Не підкріплюється доказами. Всі наші пропозиції щодо вирішення будь-яких проблемних питань , що виникають між Росією і ЄС, в режимі прямого професійного діалогу послідовно ігноруються або відкидаються", - йдеться в тексті документа.

Санкції проти Росії

  • 2 березня обмежувальні заходи були введені проти директора Федеральної служби виконання покарань Олександра Калашникова, голови Слідчого комітету РФ Олександра Бастрикіна, генерального прокурора РФ Ігоря Краснова і директора Федеральної служби військ Національної гвардії РФ Віктора Золотова. Обмежувальні заходи пов'язані з серйозними порушеннями прав людини в Росії.
  • 22 березня Рада Євросоюзу ввела санкції проти 11 осіб і чотирьох організацій з Росії, Китаю і ще кількох країн за їх причетність до грубих порушень прав людини. З Росії під санкції потрапили два чиновники, відповідальні за переслідування сексуальних меншин у Чечні. Це глава відділу МВС по місту Аргуну Аюб Катаєв і командир підрозділу "Терек" Абузайд Вісмурадов.
  • Україна підтримала санкції Європейського Союзу у зв'язку з ув'язненням критика Кремля Олексія Навального.