Дипломати G20 погодили проект заяви саміту / фото twitter.com/g20org

Дипломати країн "Великої двадцятки" погодили підсумкове комюніке. Каменем спотикання стали розбіжності щодо критики Російської Федерації через війну в Україні.

За даними Bloomberg, узгоджений проект документа відзначає розбіжності в тому, що Росія не визнає війну в Україні. При цьому деякі представники зовнішньополітичних відомств пропонували посилатися "на війну в Україні", а не "на війну Росії в Україні".

Крім того, дипломати погодили формулювання, що засуджують погрози застосування ядерної зброї. Також йшлося про заборону на використання цієї зброї.

Відео дня

Крім українського питання на саміті планують обговорити питання охорони здоров'я та змін клімату.

Саміт G-20 на Балі - що відомо

Саміт "Великої двадцятки" стартує вже завтра, 15 листопада на острові Балі. У зустрічі лідерів візьмуть участь також представники  ОАЕ та України.

У свою чергу президент Індонезії Джоко Відодо особисто запросив на саміт президента України Володимира Зеленського і російського лідера Володимира Путіна. Довгий час Москва тримала інтригу щодо участі в саміті президента РФ.

10 листопада прес-секретар російського лідера Дмитро Пєсков заявив, що Путіна на саміті не буде, а замість нього на Балі прибуде міністр закордонних справ Сергій Лавров.

У свою чергу прес-секретар президента України зазначив, що Зеленський візьме участь у саміті G-20, але, з Кореї всього, в онлайн-форматі.

Вас також можуть зацікавити новини: