Туреччина веде геологорозвідку в східному Середземномор'ї / фото REUTERS

Низка південних країн Європейського союзу погрожують Туреччині новими санкціями, якщо Анкара відмовиться від переговорів з Грецією та Кіпром щодо територіальних розбіжностей.

Відповідна заява оприлюднена після зустрічі групи MED-7 (Кіпр, Франція, Греція, Італія, Мальта, Португалія та Іспанія), пише Радіо Свобода.

Греція та Кіпр незгодні з прагненням Туреччини видобувати природній газ у східному Середземномор'ї.

Відео дня

Натомість влада Туреччини стверджує, що має право досліджувати й свердлити родовища в районах, які ці дві країни ЄС називають частиною їхньої ексклюзивної економічної зони.

Читайте такожКіпр блокує введення санкцій ЄС проти Білорусі: що він вимагає

Група MED-7 у своїй заяві висловила "повну підтримку та солідарність із Кіпром та Грецією в умовах неодноразових порушень їхнього суверенітету... а також протистоянь з Туреччиною".

Видобуток газу Туреччиною

  • Туреччина знайшла в Чорному морі найбільше в його історії родовище природного газу. Воно містить 320 млрд кубометрів газу, його розробку сподіваються почати вже до 2023 року.
  • Після цього президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сказав, що він також очікує "хороших новин" від геологорозвідувальних робіт в східному Середземномор'ї.
  • Як пише Bloomberg, Туреччина в останні роки купила три бурових судна, оскільки значно розширила геологорозвідку в Чорному морі і бере участь в розвідці в східному Середземномор'ї. Вона прагне знайти значні енергоресурси, щоб послабити свою значну залежність від імпорту з Ірану, Іраку і Росії, а також підтримати одну з найбільших економік на Близькому Сході.