"Щедрик" відомий у всьому світі / ілюстративне фото УНІАН

Український "Щедрик" - на вокзалі Нью-Йорка. Київський дитячий хор просто на центральному  вокзалі міста виконав найвідомішу у світі різдвяну пісню, навіть не знімаючи верхнього одягу.

Як йдеться в сюжеті ТСН, імпровізована репетиція одразу зібрала глядачів, які почали знімати незапланований концерт на телефони. 4 грудня хор "Щедрик" виступатиме в одному із найвідоміших концертних залів світу "Карнегі холі"! Саме там 100 років тому відбулася прем'єра щедрівки у Північній Америці.

Історія створення Щедрика

Пісня "Щедрик" належить до українського фольклору. Український композитор Микола Леонтович працював над редакцією народної пісні багато років. Перший варіант обробки він представив в 1901 році й з того часу регулярно писав нові редакції. Фінальний п'ятий варіант виконання Леонтович випустив в 1919 році. У 1916 році пісню вперше виконав хор Київського національного університету. "Щедрик" приніс Леонтовичу світову славу і популярність. У 1922 щедрівка була виконана хором Олександра Кошиця в Нью-Йорку, після чого стала швидко поширюватися по всіх континентах.

У 1936 році американський композитор українського походження Петро Вільговський представив англомовний варіант пісні Carol of the Bells. Цей текст щедрівки зараз відомий у всіх англомовних країнах. Пісню Carol of the Bells можна почути в таких фільмах, як "Гаррі Поттер" й "Один вдома".

Вас також можуть зацікавити новини: