Лукашенко зазначив, що поки не віддасть владу в країні \ фото REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що"влада не для того дається, щоб її взяв, кинув і віддав".

Читайте такожЛукашенко заявивши, що не бачив би Україні "вагнерівців", та розповів, як його син вибачався перед нимиПро це він заявив представляючи Андрія Шведа на посаді генерального прокурора Білорусі, передає БЕЛТА.

"Хочу вам сказати по-чоловічому, щоб у нас не було якоїсь недомовленості. Мені часто дорікають тим, що "владу він не віддасть". Правильно дорікають. Мене народ не для цього обрав. Як і ви теж - володарі цієї влади, її носії", - заявив білоруський президент.

При цьому він зазначив, що "в середині 90-х вона (влада - ред.) валялася в багнюці, об неї витирали ноги".

"Я не хочу, щоб Білорусь повернулася до того часу. Тому ніхто кинути в бруд владу, як вони вимагають, не посміє", - заявив Лукашенко.

Представляючи генпрокурора Лукашенко зазначив: "зроблю я це з вами або без вас - вам вирішувати. Але нахилити мене не вийде. Хочете стати поруч і врятувати країну - ставайте. Не хочете - не зраджуйте... Відійдіть убік і не заважайте".

"Якщо ви думаєте, що я цю владу посинілими руками тримаю заради себе, ви мене дуже розчаруєте. Росіянам, які не дуже в темі в нашій державі, я вже сказав: рано чи пізно цю владу візьмуть інші, але візьмуть за законом, не під тиском вулиці", - зазначив Лукашенко.

Також він зазначив, що іноді краще вжити жорстких заходів, а не закони, щоб зупинити "всяку погань". При цьому Лукашенко підкреслив, що у країни достатньо законодавства і законів для того, щоб "врятувати країну від цієї навали, щоб вона не повторила варіанти України, Лівії, Сирії".

Ситуація в Білорусі: хроніка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • У Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.