Блінкен прокоментував переговори з РФ \ фото REUTERS

США не очікували великих проривів від переговорів з Росією з питань безпеки в Європі, проте у Вашингтоні, на відміну від Кремля, не вважають проведені зустрічі "невдалими", і готові до продовження діалогу в разі, якщо до цього готові в Москві.

Про це держсекретар Ентоні Блінкен сказав в інтерв'ю американській радіостанції National Public Radio, передає Голос Америки.

Коментуючи висловлювання прес-секретаря Кремля Дмитра Пєскова, який назвав минулі переговори "невдалими", Блінкен заявив, що США не "очікували проривів" в ході зустрічей, які, за його словами, "на даний момент" не можна назвати справжніми переговорами.

Відео дня

"Ми поділилися з росіянами нашою глибокою стурбованістю у зв'язку діями, які вони роблять не тільки щодо України, але і в більш широкому сенсі. Вони поділилися з нами своїми побоюваннями. Ми надали один одному, я думаю, чимало їжі для роздумів. Тепер ми плануємо... ретельно проконсультуватися з нашими союзниками і партнерами", - заявив Блінкен, уточнивши, що продовження діалогу можливе тільки в разі деескалації ситуації навколо України.

Держсекретар зазначив, що обидві сторони тепер повинні "переварити" отриману інформацію, додавши, що Вашингтон надав Москві два варіанти дій: "шлях дипломатії і діалогу", який Блінкен назвав "найкращим" і "найбільш відповідальним" способом для вирішення розбіжностей і врегулювання ситуації на сході України; або шлях "конфронтації і агресії", до чого на Заході "повністю готові".

Читайте також"Вони тримають Україну в заручниках": експерти прокоментували переговори НАТО і Росії

"Якщо вони підуть цим шляхом, це матиме серйозні наслідки... Я не буду уточнювати, що ми зробимо (у відповідь), скажу тільки, що якщо мова йде про санкції, про економічні і фінансові заходи, а також про необхідність зміцнювати Україну в плані оборони, посилювати оборону НАТО, ми плануємо і збираємося зробити те, чого не робили раніше", - заявив Блінкен, підкресливши, що планована реакція на можливу агресію з боку Росії "вийде далеко за рамки того, що було зроблено в 2014 році".

Держсекретар відмовився оцінювати ймовірність російського вторгнення в Україну, заявивши, що" президент Путін чудово володіє мистецтвом не давати остаточної відповіді " на переговорах з суперниками.

"Я підозрюю, що він частково і робить це зараз, намагаючись зрозуміти, що може спрацювати, а що ні, і цілком може бути, що він ще не вирішив остаточно, що збирається робити. Думаю, на нас лежить важливий обов'язок допомогти (Путіну) сформувати свою думку", - сказав Блінкен.

Держсекретар підкреслив, що криза, пов'язана з концентрацією російських сил біля українського кордону, була створена руками Москви, і в підсумку світ "опинився в такій ситуації з російської ініціативи". Блінкен зазначив, що за останні пару місяців США, їх союзники і партнери змогли розробити "вельми скоординовані і обдумані" способи, за допомогою яких західна коаліція зможе "чітко відповісти на дії, зроблені Росією".

"Ми зібрали дуже сильну коаліцію країн в Європі і навіть за її межами, через G7, щоб відреагувати, вплинути на розрахунки президента Путіна і на вибір, який він зробить", - заявив Блінкен.

Держсекретар підкреслив, що багато з питань, з яких Захід може домовитися з Москвою, наприклад, додаткові заходи з контролю над озброєннями – це "складні речі, які неможливо зробити за годину, за день, за тиждень, і росіяни про це знають".

"Якщо вони зараз вирішать вийти (з переговорного процесу), я думаю, це буде свідчити про те, що вони, ймовірно, ніколи не розглядали всерйоз шлях діалогу або дипломатії. У деяких випадках, вони висунули максималістські і нездійсненні вимоги, - сказав Блінкен. - Але вони також винесли на обговорення інші питання, які можуть стати основою для конструктивної розмови і дипломатії... Тепер ми побачимо, чи дійсно вони серйозно налаштовані щодо дипломатії і діалогу, або все це було просто прийомом, і їх наміри є іншими. Але, як я вже говорив, ми готові до будь-якого варіанту розвитку подій".

Переговори США і Росії

17 грудня 2021 року МЗС РФ оприлюднив проект договору між РФ і США про "гарантії безпеки" і проект Угоди про заходи щодо забезпечення безпеки Росії і держав-членів НАТО. Зокрема, Росія пропонує НАТО відмовитися від прийняття України в Альянс, а також "від будь-якої військової діяльності на території України". Також РФ пропонує США не створювати військові бази на території країн колишнього СРСР і не приймати ці країни в НАТО.

У зв'язку з цим 10 січня в Женеві відбувся діалог щодо стратегічної стабільності між США і РФ, 12 січня - засідання Ради НАТО-Росія, а 13 січня - засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

У Брюсселі 12 січня на засіданні Ради НАТО-Росія обговорювалися питання безпеки в Європі. Після засідання країни-члени НАТО закликали РФ негайно зменшити напругу біля України і утриматися від агресивного розміщення військ, а також закликали Росію вивести війська з України, в тому числі з Криму.

Крім того, країни-члени НАТО на зустрічі з РФ підтвердили політику "відкритих дверей" щодо прийняття нових членів. Також всі країни-члени заявили, що не відмовляться від розміщення військ на східних рубежах Альянсу.