Романенко спрогнозував дії Путіна щодо України / REUTERS

Російський президент Володимир Путін через нещодавні протести в Казахстані тимчасово відвернув увагу від України. Чим довшою буде ця пауза - тим краще, вважає колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

Про це він сказав у коментарі сайту "Телеграф".

"При цьому треба розуміти, що у Росії - великий золотовалютний запас, що поповнюється ще й через різкий стрибок світових цін на енергоресурси. Плюс - значна військова сила. Хоч Путіну до Леніна далеко за багатьма параметрами, але їх ріднить те, що обидва бачили частиною Союзу Україну - причому як центрову ланку. А тому РФ не дасть нам спокою. Вона затягуватиме Україну не просто в орбіту свого впливу, а й у Союзну державу. І не лише нас", - наголосив експерт.

Відео дня

Він прогнозує, що після фактичного "поглинання" Білорусі Росія візьметься за Казахстан. Україна, на думку Романенка, повинна використати ситуацію для зміцнення власних можливостей і попрацювати з союзниками для отримання від них сучасної зброї. Генерал-лейтенант, зокрема, нагадав, що в російської армії нові озброєння складають 65-75%, а в української - в рази менше.

Читайте такожУ США ще не знають, чи збирається Росія зменшувати напруження на кордоні з Україною

Раніше сьогодні стало відомо, що Росія почала перекидати на кордон з Україною військові вертольоти - це можна розцінювати продовженням підготовки до можливого нападу.

Загроза повномасштабного нападу Росії

З листопада 2021 року міжнародна спільнота занепокоєна тривожними переміщеннями російських військ вздовж кордону України, що схоже на підготовку до повномасштабного наступу на країну.

За оцінками західних розвідданих, Путін може залучити до нападу на Україну 100 тисяч військових, а саме вторгнення може відбутися вже взимку 2022 року.

У зв’язку з ризиком ескалації на російсько-українському прикордонні президент США Джо Байден неодноразово спілкувався з російським главою Володимиром Путіним, проте це не допомогло зменшенню градусу напруги.

На тлі загрози чергового нападу Путін висунув вимоги щодо невступу України в НАТО, які Кремль назвав "гарантіями безпеки". Росія стверджує, що війська Альянсу в Східній Європі нібито загрожують її нацбезпеці.

З цього приводу 9 січня у Женеві відбулась зустріч представників США й Росії зі стратегічної стабільності. Дипломати обох країн розмовляли понад сім годин. Проте Вашингтон досі не знає, чи планує РФ прибирати свої війська.

За даними NYT 8 січня, російські війська оточують Україну з трьох сторін, зокрема у місцях легкої досяжності Києва.