Світлана Тихановська / фото REUTERS

Світлана Тихановська – кандидатка у президенти Білорусі на виборах 2020 року й головна опонентка чинного очільника держави Олександра Лукашенка. За попередніми результатами президентських виборів, її підтримали майже 10% виборців. УНІАН зібрав найцікавішу інформацію про опозиційну кандидатку в президенти Білорусі.

Біографія Світлани Тихановської

Читайте такожПротести в Білорусі: кількість затриманих перевищила дві тисячі

Народилася 11 вересня 1982 року в невеличкому містечку Микашевичі, що у Брестській області Республіки Білорусь. Школу майбутній політик закінчила із золотою медаллю. Після чого здобула вищу освіту в Мозирському державному педагогічному університеті за спеціальністю "Іноземні мови (англійська, німецька)".

Відео дня

Після закінчення університету працювала перекладачкою з англійської мови в різних організаціях, серед яких були і благодійні – одна із них надавала допомогу жертвам Чорнобильської аварії.

Одружена кандидатка у президенти з відомим блогером Сергієм Тихановським, який наразі затриманий та утримується в СІЗО у Мінську. Виховує двох дітей.

Світлана Тихановська: політична кар’єра

Політична кар’єра Світлани Тихановської розпочалася зовсім нещодавно. Так, документи до Центральної виборчої комісії Республіки Білорусь вона подала після відмови в реєстрації ініціативної групи зі збору підписів на підтримку з висунення кандидатом у президенти її чоловіка Сергія Тихановського.

Кандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська / фото REUTERS

Зібравши понад 100 тисяч підписів, необхідних для висунення кандидатом у президенти Білорусі, 30 червня Світлана Тихановська подала документи в ЦВК.

Після реєстрації кандидатом штаб Тихановської об'єднався зі штабами Валерія Цепкала та Віктора Бабарика, які отримали відмову від Центрвиборчкому.

Вибори президента Білорусі 2020: що відбувається

  • 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. Під час голосування, зокрема, фіксувалися численні порушення. А вже ввечері після оголошення результатів екзит-полів, згідно із якими впевнену перемогу на виборах здобуває багаторічний очільник Білорусі Олександр Лукашенко, спалахнули масштабні акції протесту.
  • Наступного дня ЦВК озвучила попередні дані щодо голосування на виборах: Світлана Тихановська отримала 9,9% голосів, тоді як чинний президент Олександр Лукашенко - 80,23 голосів виборців.
  • Ввечері 10 серпня протести поновилися. Силовики в Мінську відкрили вогонь по протестувальниках. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. А уже вранці 11 серпня стало відомо, що кандидатка у президенти залишила Білорусь і наразі перебуває в Литві.
  • Згодом вона записала відеозвернення, в котрому пояснила причину від’їзду з Білорусі. Через декілька годин Тихановська опублікувала нове відео, на якому несподівано для всіх закликала громадян не виходити на площі з протестами, щоб уникнути насильства.