Захід дуже боїться спровокувати ширший конфлікт, ніж зараз / колаж УНІАН, фото wikipedia.org, ua.depositphotos.com

Російсько-українська війна теоретично може перерости у Третю світову. Таку думку висловив директор Гарвардського українського наукового інституту Сергій Плохій.

"Практично ніхто не планував Першу світову і свідомо не наближав. Ніхто не планував Другу світову війну. Для Гітлера це була спроба взяти під контроль ще одну країну, як перед тим він зробив із Чехословаччиною. Для Путіна це була просто спроба ще раз повторити електоральний успіх, який прийшов з анексією Криму. Це планувалося як обмежена в часі до двох тижнів спеціальна військова операція. Так що світові війни стаються не за плануванням, вони відбуваються за логікою події", – сказав Плохій в інтерв'ю Голосу Америки.

Він також додав, що можливий перехід російсько-української війни у світову – це найбільший головний біль у Вашингтоні.

Відео дня

"Це головна причина дозування підтримки Україні. Чи може війна в Україні перетворитися на більшу і чи обов'язково перетвориться? Ні. Дуже багато буде залежати від поведінки наших союзників та Росії", – пояснив Плохій.

Він також відзначив, що за межами України та Росії ніхто серйозно не говорить про можливий розпад РФ. 

"Наскільки я розумію, бояться розвалу Росії в Росії, сподіваються на розвал Росії в Україні. На сьогодні розвал Росії на порядку денному принаймні політичного думання та планування на Заході не стоїть. Але це не означає, що він не з’явиться завтра", – говорить Плохій.

Водночас із цим, на його думку, передумови для можливого розпаду Росії існують. Зокрема, у межах завойованих Москвою інших держав напередодні. 

"Те що, ми знаємо сьогодні про Чечню, це фактично вже держава в державі. Вона лише до міри інтегрована в Російську Федерацію. Будь-який політичний землетрус навіть середньої шкали в Росії може призвести принаймні до відокремлення Чечні. Я цілком уявляю, що Росію можуть покинуть неросійські національності на її околицях", – сказав Плохій. 

Російсько-українська війна: новини, які варто знати

На думку The Wall Street Journal, після інавгурації, Путін може собі дозволити зосередитися на війні в Україні та пошуку союзників. Зокрема, диктатор зосередиться на налагоджуванні зовнішніх союзів із Китаєм, Іраном, КНДР та низкою країн Африки.

Натомість лідер Чечні Рамзан Кадиров поскаржився, що Росії варто воювати з Україною жорсткіше. Також, він заявив, що Москва має захопити Хакрів та Одесу. 

Вас також можуть зацікавити новини: