false

У звільненому від окупації у 2020 році селі Еділлі Ходжавендського району Азербайджану виявлено масове поховання.

Судячи зі знайдених тут фрагментів речей і одягу, в могилі поховані військовослужбовці, повідомляє Аaljazeera.

Зокрема, там виявлені останки 12 осіб, руки і ноги яких були зв'язані дротом. Попередній огляд останків дозволяє говорити про те, що їх піддавали тортурам. У всіх руки поверх голів, на кістках простежуються сліди пошкоджень і травм. Переломи кісток черепів свідчать про нанесення ударів по ним тупим предметом.

Відео дня

За словами директора Об'єднання судово-медичної експертизи та патологічної анатомії Міністерства охорони Здоров'я Азербайджану Адалата Гасанова, виявлене масове поховання в селі Еділлі вже третє за рахунком. До цього були знайдені останки 25 осіб.

"Після ексгумації цих останків у відповідному порядку розкопки будуть продовжені. Під ними також можуть перебувати ще останки", сказав він.

Омбудсмен Азербайджану Сабіна Алієва заявила, що ймовірно, виявлені останки належать азербайджанцям, які зникли безвісти під час Першої Карабаської війни і доля яких досі невідома. Незважаючи на неодноразові заклики вірменська сторона відмовляється надати інформацію про долю цих людей, а також про місця масового поховання азербайджанців, щоб приховати від світової спільноти скоєні нею військові злочини.

Нагадаємо, ще одне масове поховання азербайджанців в селі Еділлі було виявлено в лютому цього року.

За фактом виявлення на території села Еділлі Ходжавендського району масового поховання у військовій прокуратурі Азербайджану порушено кримінальну справу за статтями 115.4, 120.2.1, 120.2.7 і 120.2.12 Кримінального кодексу.

false

Слідством встановлено, що під час Першої Карабаської війни вірменськими збройними формуваннями і Збройними силами Вірменії були грубо порушені норми і принципи міжнародного гуманітарного права, в тому числі вимоги ст. 17 Женевської конвенції "про поліпшення долі поранених і хворих в діючих арміях" від 12 серпня 1949 року. У 1993 році на ґрунті національної ненависті 25 полонених, імовірно військовослужбовців азербайджанської армії, були вбиті і поховані на території села Еділлі.

На території села Еділлі Ходжавендського району 23-26 лютого 2022 року були виявлені і вилучені з масового поховання людські останки, що належать 7 особам, а 14-30 вересня 2022 року - 18 особам.

Начальник управління прес-служби Міністерства закордонних справ (МЗС) Азербайджану Лейла Абдуллаєва зазначила, що 4 тис. азербайджанців зникли безвісти під час Першої Карабаської війни, багато з них були піддані тортурам, вбиті, після чого масово поховані.

Помічник президента Азербайджану - завідувач відділу з питань зовнішньої політики Адміністрації президента Хікмет Гаджієв повідомив, що Еділлі використовувався Вірменією як табір для полонених. 4 тис. азербайджанських солдатів / цивільних жителів пропали безвісти. Вірменія відмовляється розкрити місця масових поховань.

Вас також можуть зацікавити новини: