Навального визнали схильним до втечі з в'язниці / REUTERS

Російські тюремники заявили, що опозиціонер Олексій Навальний нібито двічі говорив про втечу з в'язниці.

Як пише ТАСС, це випливає з рішення Преображенського суду Москви. Раніше він визнав законною постановку Навального на облік як схильного до втечі.

"В ході засідання [комісії з постановки на профілактичний облік] було заслухано співробітника групи з виховної роботи ФКУ СІЗО-1 ФСВП Росії ("Матроська тиша", - УНІАН), який повідомив про два випадки публічного висловлювання Навальним про намір вчинити втечу. Членами комісії були досліджені представлені на засіданні рапорти посадових осіб ФКУ СІЗО-1 ФСВП Росії. Рішенням Комісії він поставлений на профілактичний облік як особа, схильна до вчинення втечі, строком на три місяці", - випливає з рішення суду.

Відео дня

Сам Навальний на засіданні суду за скаргою на рішення про постановку його на профілактичний облік пояснив свої слова про втечу жартом.

Читайте такожБайден пригрозивши Путіну "руйнівними наслідками" для РФ у разі смерті Навального

"У судовому засіданні з використанням системи відео-конференц-зв'язку Навальний вказав на те, що протокол засідання комісії сфабрикований, при його проведенні було всього три людини. При прийнятті комісією рішення були відсутні достовірні і перевірені відомості про намір вчинити втечу. Мав місце жарт при спілкуванні зі співробітниками ізолятора", - йдеться в рішенні суду.

Арешт і вирок у справі Олексія Навального

Навальний 17 січня повернувся до Москви з Німеччини, де він проходив лікування після отруєння влітку 2020 року.

Його літак повинен був приземлитися в аеропорту "Внуково", але був перенаправлений в "Шереметьєво". Відразу ж на прикордонному контролі в аеропорту його затримали співробітники поліції.

В управлінні Федеральної служби виконання покарань по Москві заявили, що Навального затримали за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засудженого за злочин.

18 січня суд заарештував опозиціонера до 15 лютого.

2 лютого 2021 року Симоновський суд Москви в ході виїзного засідання в Мосміськсуді за клопотанням ФСВП замінив Олексію Навальному умовний термін на 3,5 року на реальний у справі "Ів Роше". Всього Навальний відповідно до рішення повинен провести в колонії загального режиму два роки і вісім місяців.

Покарання опозиціонер відбуває в колонії суворого режиму №2 в місті Покров Володимирської області.