Фото ua.depositphotos.com

В Азербайджані розкрито широку резидентуру агентів спецслужб Франції, які були задіяні у різних операціях в Україні, Молдові, Грузії, Азербайджані, низці країн Східної Європи, Близькому Сході та Центральній Азії. Про це пише видання Identificator з посиланням на свої джерела.

Зазначається, що деякий час тому на території Азербайджану була помічена внутрішня резидентура французького посольства, яка досить впевнено та спокійно здійснювала розвідувальні дії проти представників країн, відомих як "партнери" Франції. Поряд з цим резидентура, використовуючи широкі зв'язки, активно переміщувалася у країнах регіону, формуючи нові завдання і розширюючи сферу впливу.

Розслідування вивело на вельми цікаві аспекти, які дозволили розкрити мережу взаємопов'язаних персоналій. Один з громадян Франції, довгі роки був позаштатним співробітником французького розвідспільноти, добровільно ініціював співпрацю з правоохоронними органами Азербайджану.

Відео дня

У результаті співпраці десятки французьких секретних агентів, частина з яких служили, а також продовжують працювати в Азербайджані, а деякі у цей час працюють в низці сусідніх країн і міжнародних організаціях, були розкриті. Поряд з цим, спецслужбам Азербайджану були надані свідоцтва та документи щодо діяльності французької резидентури у регіоні Південного Кавказу, Близького Сходу, України та Молдови.

Як стало відомо, у зв'язку з кримінальною справою, яка ведеться спецслужбами Азербайджану, заарештовано низку осіб, котрі здійснювали розвідувальну діяльність щодо України, Грузії та Азербайджану.

Передбачається, що масштаб провалу стане серйозним ударом по іміджу французької розвідки. Азербайджанська сторона офіційної заяви з цього приводу не робила.

При цьому в опублікованій вчора новині йдеться, що президент Франції Еммануель Макрон звільнив Бернара Еміє, директора Головного управління зовнішньої безпеки Міністерства оборони Франції (DGSE), який на початку року літав до Мінська для зустрічі з Олександром Лукашенком. Про можливу відставку Бернара Еміє заговорили після провалу розвідки в африканському та південнокавказькому секторі.

У серпні 2023 року Еммануель Макрон висловив невдоволення главою зовнішньої розвідки Франції, Бернаром Еміє, діяльність якого завдала удару по позиціях Парижа в Африці та Східній Європі. 

Головою Генерального штабу призначений Ніколя Лернер, який очолював Головне управління внутрішньої безпеки (dgsi).