Україна допоможе Лівану впоратись з бейрутською кризою / REUTERS

Україна готується надати Лівану гуманітарну допомогу для подолання наслідків вибуху в Бейруті, який вбив понад 100 людей та завдав місту страшних руйнувань.

Читайте такожМитники роками просили вивезти нітрат амонію з порту Бейрута – ЗМІ

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив під час брифінгу щодо актуального стану кордонів у світі, подорожей під час пандемії COVID-19.

Відео дня

"Україна висловила готовність надати гуманітарну допомогу Лівану. Поінформували про це ліванську сторону. Ми отримали запит від Лівану щодо того, що саме наразі їм потрібно", - сказав міністр.

За словами Кулеби, МЗС безпосередньо координує це питання всередині органів української влади.

"Країна опинилася у великій біді. Україна допоможе, чим зможе", - запевнив Кулеба.

Вибух в Лівані 4 серпня

  • Увечері 4 серпня у порту Бейрута стався потужний вибух. Більш як 100 осіб загинули і декілька тисяч поранені.
  • Посол України в Лівані Ігор Осташ повідомив, що внаслідок вибуху деякі українці зазнали порізів і забоїв.
  • Прем'єр-міністр Лівану Хасан Діаб заявив, що причиною вибуху стало неналежне зберігання селітри, яка могла лежати на складі близько 6 років. 
  • Сила вибуху була еквівалентна силі землетрусу магнітудою 3,5. Вибух відчули, зокрема на Кіпрі (понад 200 км від Бейрута). Науковці вже визнали, що це один з найпотужніших неядерних вибухів в історії.
  • Влада Лівану оголосила столицю зоною лиха. За оцінками ліванської влади, збитки від руйнівного вибуху в Бейруті складатимуть від трьох до п’яти мільярдів доларів, або навіть більше. Без даху над головою залишилися близько 250 тисяч людей.