Виступ Байдена з промовою про Росію / фото REUTERS

Президент США Джо Байден 15 квітня виступив із промовою, що була присвячена Росії.

Під час промови щодо запровадження санкцій проти Росії він заявив, що повністю підтримує суверенітет та територіальну цілісність України, а РФ може отримати чергову порцію обмежень через її агресивні дії. Про це повідомляє ТСН.

"Я повністю підтримую суверенітет та територіальну цілісність України. Зараз настав час для деескалацій. США та Україна досить конструктивно рухаються цим шляхом", - зазначив Байден.

Байден наголосив, "що в інтересах Сполучених Штатів співпрацювати з Росією".

"Ми будемо і продовжимо робити це. Якщо Росія намагатиметься зашкодити інтересам США, ми відповідатимемо на це. Це стосується наших народів і наших союзників", - заявив він.

Президент США запевнив, що вони не прагнуть до ескалації напруженості у відносинах з Росією, але готові до запровадження нових санкцій.

Промова в перекладі українською.

Санкції США проти Росії

  • 15 квітня президент США Джо Байден підписав указ про запровадження нових санкцій щодо Росії у відповідь на хакерські атаки і втручання в президентські вибори.
  • Обмежувальні заходи вводяться проти суверенного боргу Росії, а також 32 російських фізичних осіб і організацій.
  • Також повідомляється, що Штати висилають з Вашингтона десять російських дипломатів.

Читайте такожБайден оголосив надзвичайну ситуацію у сфері нацбезпеки через Росію

Стягування Росією військ до кордону з Україною

  • 30 березня Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що РФ зосередила вздовж кордону України і на тимчасово окупованих територіях 28 батальйонних тактичних груп і під виглядом підготовки до навчань планує ще стягнути до 25 батальйонних тактичних груп, що створює загрози військовій безпеці нашої держави.
  • За даними ЗСУ, окупанти на Донбасі підсилюють передові підрозділи розвідувальними групами і снайперськими парами, проводять тренування особового складу із задіянням інструкторів Збройних сил РФ. Також російсько-окупаційні війська тримають у готовності до застосування чергові підрозділи артилерії на певних напрямках, зокрема, у населених пунктах на окупованій території України.
  • 31 березня The New York Times повідомила, що Росія стягує чотири тисячі військових до кордону з Україною.
  • Командування збройних сил США в Європі підвищило свою бойову готовність до найвищого рівня після відновлення бойових дій між російськими бойовиками і українськими військовими в Донецькій області на сході України.
  • США зажадали від Росії пояснень через стягування своїх військ до кордону з Україною, а також попередили Росію про реакцію в разі агресії щодо України.
  • 8 квітня Хомчак заявив, що ситуація контролюється, а українські військові готові реагувати як на загострення ситуації на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей, так і вздовж усього українсько-російського кордону.