Петер Сійярто / фото REUTERS

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що угорським політикам і представникам меншини, яких додали до списку "Миротворця", загрожує розправа.

Таку заяву він зробив під час дебатів у ПАРЄ, пише Європейська правда.

Угорський депутат Барні Зігмон запитав, яка ситуація з правами угорців в Україні. Сійярто сказав, що існування сайту "Миротворець" - це окрема проблема.

Відео дня

"Миротворець - список ворогів, які повинні бути покарані. Я і сам в цьому списку, але для мене це не проблема, мене захищає контртерористична служба Угорщини. Але ті, хто живуть в Україні, мають більше підстав боятися", - пояснив міністр. 

Читайте такожУ Німеччині російського вченого заарештували за підозрою в шпигунствіЗа його словами, існування цього сайту створює загрози для євродепутата Андреї Бочкор, яка була обрана в ЄП в угорській квоті.

"Є євродепутат, яка боїться повернутися додому на різдвяні свята через те, що вона в цьому списку і не захищена", - зазначив Сійярто.

Погіршення відносин України та Угорщини

Відносини України та Угорщини погіршилися після прийняття восени 2017 року Верховною Радою нового закону Про освіту.

Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

У Києві 24 лютого відбулося установче засідання українсько-угорської Міжвідомчої робочої групи з питань освіти. Учасники засідання досягли порозуміння щодо спільних намірів забезпечити якісні умови для здобуття шкільної освіти українцями угорського походження на Закарпатті.

25 лютого міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Угорщина готова обговорити з Україною втілення положень освітнього закону з урахуванням інтересів угорської меншини.

У травні Петер Сійярто заявив про досягнення прогресу в угорсько-українських відносинах у питанні дотримання прав угорців Закарпаття.