Елисеев, АП, зам / Фото УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв сьогодні на брифінгу в Києві.

«Користуючись нашим членством в Раді безпеки, ми цю ситуацію не залишимо на самоплив і будемо далі цю ситуацію показувати як свідчення того, що кандидатура нового генерального секретаря має стояти на захисті базових принципів статуту ООН», - зазначив він з приводу висловлювання генсека організації Пан Гі Муна про роль Росії у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

«Наразі відбувається, так би мовити, кастинг кандидатів на посаду генсека ООН. Термін повноважень нинішнього генсекретаря спливає, тому ця ситуація стане для нас і для всіх прикладом того, якою має бути наступна кандидатура генерального секретаря ООН», - додав Єлісєєв.

Відео дня

«Для нас принципово важливо, щоб нова кандидатура генерального секретаря ООН чітко відповідала усім критеріям, які висуваються до такої особи, тобто він має 100% підтримувати дотримання базових принципів статуту ООН, серед яких ключовим є підтримка суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів країн-членів ООН», - підкреслив заступник глави АП.

Читайте такожСкандал довкола заяви Пан Гі Муна про роль РФ набирає обертів: Україна направила до ООН лист протесту

«Прикро для України, як для країни фундатора ООН, коли генеральний секретар подібним чином робить заяви», - зауважив він.

Як повідомляв УНІАН, постійний представник України при ООН Володимир Єльченко висловив обурення заявами генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна, що Росія має «відіграти критично важливу роль» у тому, щоб покласти край конфліктові на Донбасі. Єльченко додав, що Україна направляє офіційного листа протесту до Генеральної асамблеї ООН із проханням пояснити ці слова і виправити їх.

Після цього Організація Об’єднаних Націй видалила фразу про роль Росії у врегулюванні конфлікту в Україні з тексту промови генерального секретаря організації Пан Ґі Муна на Санкт-Петербурзькому міжнародному економічному форумі в Росії.