На фото - военные корабли РФ заблокировали вход в порт Севастополя / REUTERS

Міністерство закордонних справ України вручило чергову ноту Посольству РФ в Україні, в якій вимагає, щоб десантні кораблі Балтійського флоту Російської Федерації невідкладно залишили територію України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив на брифінгу директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.

Відео дня

Читайте такожАксьонов планує націоналізувати флот ВМС України та "Чорноморнафтогаз"

“Сьогодні до МЗС було викликано представника Посольства Російської Федерації в Україні для вручення чергової ноти”, - сказав Перебийніс.

За його словами, у ноті наголошується, що діяльність зазначених кораблів несе загрозу силою суверенітету, територіальній цілісності та незалежності України, у зв'язку з чим не може розцінюватися як реалізація мирного проходу, передбаченого ст. 17 Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Перебийніс нагадав, що раніше МЗС вже передало ноту російській стороні щодо виведення з території України великих десантних кораблів Балтійського флоту Російської Федерації, які порушили державний кордон України, зайшовши у Севастополь без погодження з компетентними органами України, і продовжили протизаконне ввезення на територію України бойової техніки та військовослужбовців Збройних сил Росії, що використовуються для розширення інтервенції на території Криму.

“Україна вимагає, щоб кораблі невідкладно залишили територіальне море України“, - підкреслив Перебийніс.

Читайте такожАмериканський есмінець Truxtun увійшов у Чорне море

Він зазначив, що ведення кораблів, військової техніки та Військово-морських сил Російської Федерації в Україну поза межами угоди між Україною і Росією про статус та умови перебування Чорноморського флоту РФ від 1997 року та інших договорів порушують положення чинного законодавства України, двосторонніх українсько-російських договорів та міжнародних правових актів, в яких проголошується принцип територіальної цілісності держави і непорушність її кордонів.