Фото: УНІАН

Комітет виборців України фіксує факти спроб підкупу під час кампанії по виборах мера Києва та депутатів Київради, а Одеса на виборах міського голови стала «столицею» використання «чорного піару».

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління КВУ Олександр Черненко.

"Україна сьогодні отримала шанс провести чесні демократичні вибори президента, незважаючи на певні проблемні округи. І на президентських виборах ми не зафіксували жодних фактів підкупу виборців. Але на тлі цього розгортається місцева кампанія, і правоохоронні органи мають з цим розібратися", - сказав Черненко.

Відео дня

Читайте також КВУ виявив, що в одній квартирі Одеси зареєстрований 81 виборець

За його словами, у Києві КВУ все частіше фіксує факти спроб підкупу виборців, яким пропонують за голос по 200 грн або надають безкоштовні послуги, організовують розважальні і туристичні заходи. Зокрема, повідомив Черненко, подібні факти були виявлені у 58-му та 11-му виборчих округах.

"Незважаючи на інфляцію і зростання курсу долара, ціни за голос залишилися на рівні 2012 року, що має бути образливим для киян", - пожартував Черненко.

Читайте такожУ КВУ прогнозують, що на виборах президента в Україні можуть не відкритися від 2 до 5% дільниць

Він наголосив, що у КВУ велике занепокоєння викликає ситуація з виборами міського голови Одеси. Голова КВУ зазначив, що, незважаючи на застереження, Центрвиборчком з якихось причин не дослухався до порад КВУ і не змінив склад міськвиборчкому Одеси, залишивши той самий склад, який був на виборах 2012 року і до якого є багато запитань.

За словами Черненка, неналежним чином поводяться і кандидати в мери Одеси, які почали «піаритися на тлі подій 2 травня та поливати брудом опонентів». «Тобто Одесу можна назвати столицею чорного піару, спрямованого насамперед проти кандидата Едуарда Гурвіца», - сказав Черненко. Він також підтвердив інформацію про наявність у кандитата в мери Одеси Геннадія Труханова російського паспорта і закликав ЦВК та правоохоронні органи звернути на це увагу, адже, за українським законодавством, громадянин України не може мати подвійне громадянство.