info-puh.ru

Учасник європейського клубу хакерів Chaos Computer Club заявив, що зміг відтворити відбиток пальця міністра оборони Німеччини Урсули фон дер Ляйен, використовуючи лише її фотографії з прес-конференції і доступний будь-якому користувачеві додаток. Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на техноблог Venture Beat.

В ході щорічної конвенції хакерського клубу Ян Крісслер, відомий під псевдонімом Starbug, описав спосіб копіювання відбитків пальців. Раніше фахівці з інфобезпеки вже звертали увагу, що відбиток пальця можна відтворити з будь-якого об'єкта з полірованою поверхнею, якої торкнулася особа. Однак Крісслер продемонстрував, як можна отримати біометричні дані віддалено, без фізичного контакту людини з об'єктом.

Читайте такожХакери оприлюднили документи МВС РФ, які підтверджують присутність російських військ на Донбасі

Відео дня

За словами хакера, він використовував фотографії з прес-конференції фон дер Ляйєн, на яких видно її великий палець з різних ракурсів. Наближену фотографію він проаналізував за допомогою комерційної програми VeriFinger, яка доступна будь-якому користувачеві.

Якщо метод дійсно працює, це ставить під загрозу системи безпеки низки пристроїв. Наприклад, сканер відбитків пальців використовується для розблокування деяких моделей смартфонів від Apple і Samsung. Крім того, у iPhone 6 і iPhone 6 Plus користувачі можуть верифікувати платежі в Apple Pay також через відбиток пальця. Аналогічні системи перевірки ідентичності користувача застосовуються в захисті ноутбуків, корпоративних серверів і сейфів.

Читайте такожЕстонія готова допомогти Україні у створенні та розвитку кібероборони

За словами експертів, опитаних Бі-бі-сі, біометричні дані вже не є абсолютно точним способом ідентифікації людини. «Біометрика, яка заснована на статичній інформації - розпізнаванні особи або відбитків пальців може бути підроблена. Фахівці починають придивлятися до динамічних біометричних даних - розпізнавання вен у пальцях, аналізу специфіки руху тіла», - зазначає експерт з інфобезпеки Алан Вудворд з університету Суррея.