REUTERS

Про це повідомив начальник Головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук. "Протягом цього періоду часу (серпень минулого року - УНІАН) окремі військовослужбовці під керівництвом керівника Генштабу РФ Герасимова організували планування та підготовку та розв’язання воєнного конфлікту на території нашої держави", - заявив він.

Читайте такожПрокуратура вийшла на фінішну пряму в розслідуванні Іловайського котла

"Таким чином нами було повідомлено про підозру начальнику Генштабу РФ Герасимову та 10 військовослужбовцям, які були достеменно встановлені, що вони перебували на території нашої країни під час іловайських подій в серпні минулого року, направлено їм підозри за їхнім місцем мешкання та роботи в РФ, про що отримані відповідні відповіді", - додав Григорій Остафійчук.

Відео дня

"На цей час у районному суді міста Києва розглядається питання про обрання щодо них запобіжного заходу з одночасним прийняттям рішення про їх затримання та доставку до суду", - заявив начальник Головного слідчого управління СБУ.

"Паралельно ми їх оголошуємо у розшук як міждержавний, так і міжнародний", - заявив Григорій Остафійчук.

За результатами досудового розслідування начальнику Генштабу РФ Герасимову та 10 встановленим військовослужбовцям служби за контрактом 331-го гвардійського парашутно-десантного полку 98-ї дивізії повітрянодесантних військ ЗС РФ вручені підозри у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу ("ведення агресивної війни проти України"). Зазначені підозри офіційно вручені військовим РФ в період з 28 липня по 4 серпня цього року.

Як повідомляв УНІАН, у другій половині серпня 2014 року під Іловайськом розгорнулися запеклі бойові дії. Бійці сил АТО потрапили в оточення. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. Українські військовослужбовці зазнали значних втрат.

Офіційних даних про загиблих, поранених і взятих у полон українських військових на той час не було.

У жовтні 2014 року голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування подій під Іловайськом Андрій Сенченко заявив, що в усіх епізодах Іловайської трагедії загинуло близько тисячі військовослужбовців.

17 квітня цього року головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що на сьогодні документально підтверджена загибель 459 осіб у боях під Іловайськом.