REUTERS

Ситуація на сході Україна може ще більше загостритися, вийшовши за рамки збройних сутичок під час локальних наступів, повідомляє у своєму звіті американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor.

"Протягом минулого тижня ми зафіксували активізацію бойових зіткнень вздовж лінії розмежування в східній Україні, а також повернення важкого озброєння обома сторонами конфлікту назад до лінії фронту", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що зволікання з виконанням Мінських угод означає, що європейські санкції навряд чи будуть зняті з Росії в січні наступного року, що автоматично позбавляє сепаратистів і Москву причин дотримуватися перемир'я.

Відео дня

"З 1 вересня ситуація уздовж лінії розмежування була відносно спокійною, а обстріли стали рідкістю, але наприкінці жовтня все змінилося. Почали з'являтися незалежні звіти про часті порушення припинення вогню в околицях Донецька", - підкреслює видання.

Повідомляється, що 6 листопада сепаратисти та українська армія повідомилипро відведення від лінії фронту великокаліберних мінометів в околицях Донецька, але мінометні обстріли не припинилися, тому обидві сторони почали повертати до лінії фронту відведене раніше важке озброєння.

REUTERS

В основному, перемир'я порушувалося використанням стрілецької зброї, в тому числі гвинтівок, станкових кулеметів та гранатометів, проте кілька разів було зафіксовано використання танків та артилерії.

"Зафіксовані явні ознаки того, що Москва, як і раніше, контролює ситуацію в окупованих сепаратистами районах. Нещодавно Донецьк відвідав високопоставлений російський чиновник, а війська РФ у значній кількості розквартировані в Луганську та Донецьку", - йдеться в повідомленні.

У статті підкреслюється, що більшість боїв велися на півночі та заході від Донецька, тоді як в околицях Луганська та Маріуполя було відносно спокійно. Це свідчить лише про те, що Москва чи лідери ЛНР/ДНР не віддавали сепаратистам наказу на відновлення боїв з українською армією вздовж всієї лінії розмежування, а це означає – бойовики наразі не готові до операції в околицях Донецька.

Зараз ще складно передбачити напрям наступальної операції терористів, але не варто забувати, що околиці Донецька відкривають доступ до Слов'янська та Краматорська, які одного разу вже були окуповані бойовиками.

Читайте такожУ Зайцевому між силами АТО та бойовиками майже годину точився бій - штаб

"Без негайної реалізації Києвом всіх положень Мінських угод Москва втрачає можливість вийти з-під накладених на неї санкцій, а разом з цим – і причини, яка б змусила бойовиків на сході України дотримуватися угоди про припинення вогню. Порушення перемир'я стають дедалі частішими, що загрожує відновленням широкомасштабних наступальних операцій", - резюмує видання.