ПАЗЛИ АРХАЇЧНОГО

Максим Дєтковський

04.04 24.04.2019

Відео дня

Колір — це та сфера, де наш розум стикається зі Всесвітом.

Пауль Клее

Київська галерея Triptych: GlobalArtsWorkshop представляє «ПАЗЛИ АРХАЇЧНОГО» – новий проект Максима Дєтковського, молодого українського художника, який працює на стику монументального живопису та інтер'єрного дизайну. Незвичайна авторська техніка, в якій виконані фактурні, мерехтливі полотна, вже встигла завоювати коло шанувальників в Україні та за кордоном. «ПАЗЛИ АРХАЇЧНОГО» запрошують глядача зануритися в світ фантастичних ландшафтів, які пульсують первинною тектонічною енергією.

Нова серія "ПАЗЛИ АРХАЇЧНОГО" демонструє зростання художника за час "мовчання". Якщо в попередніх полотнах колірний символізм був стриманішим, швидше нейтральним, то в новій серії багатство кольору заповнює собою не лише полотно, але й простір навколо, впливаючи на глядача й зачаровуючи його.

Роботи Максима Детковской знаходяться в приватних колекціях в Лісабоні, Лос Анджелесі, Парижі, Женеві, Москві, Києві.

"У техніці, яка вироблена мною 6 років тому, мені доводиться відмовлятися від аналізу й звичних правил, на яких ґрунтується фігуративний живопис, і зробити колір і текстуру домінуючими складовими в своїх роботах", - художник Максим Детковський.

Наслідком подорожі вглиб себе стала нова серія робіт "ПАЗЛИ АРХАЇЧНОГО". 

Динаміку кольору художник передає за допомогою яскравих фарб, які наносить шарами, переважно горизонтальними патьоками, що імітують сам обрій, гладінь води, хмари, які вступають у реакцію один з одним. 

Стан кольору - особлива якість, десь вона ледь уловлюється в формі пилку, десь розтікається, наче вода. 

Процес нанесення лаку, фарби, пігментів повторюється безліч разів,  шари, застигаючи, тріскаються, створюють глибокі текстури, що імітують природні мотиви.

Використання лаку зупиняє процес хімічної реакції, надає можливість запам'ятати дію, задокументувати процес, тут і зараз, а також продовжити його на довгий час. 

Лак і блискучі текстури надають новій серії особливої магії.

Палітра  - планетарна комбінація відтінків і квітів, які розрізняє око людини.

Поєднання кольору й любові до нього приводить нас на Андріївський узвіз, де розташована одна з перших приватних художніх галерей Києва.

З моменту створення галерея "Триптих" впливала на формування сучасного українського мистецтва.  Понад чверть століття (з моменту відкриття в 1988 році) стіни галереї приймали експозиції кращих українських майстрів живопису, скульптури, графіки. 

Аккредитацiя ЗМI - Валерiя Башинська 067 443 19 03

Triptych: GlobalArtsWorkshop

(Андріївський узвіз, 34, м. Київ, Україна)

www.t-gaw.com          www.fb.com/triptych1988