На ремонт підводного човна „Запоріжжя”, який цього року має бути завершений, вже витрачено понад 37 млн. грн., із них майже 19 млн. грн. - на придбання акумуляторної батареї, термін дії якої є обмеженим.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив в інтерв’ю місцевій телекомпанії “Бриз” заступник командира ескадри різнорідних сил ВМС України, капітан 1 рангу Анатолій ЮГОВ.

Зокрема, за його словами, на сьогодні технічна готовність човна становить близько 68%. Як додав А.ЮГОВ, близько 70% матеріальної частини знаходиться зараз в цехах заводу: “Її вже відремонтовано і вона готова для встановлення на підводному човні”.

Відео дня

Капітан 1 рангу повідомив, що завершити ремонт підводного човна планується у 2007 році. “Я сподіваюсь, що у 2007 році “Запоріжжя” вийде з ремонту, тому що і гарантійний термін акумуляторної батареї теж, як кажуть, не вічний: 27 січня буде чотири роки, як вона перебуває на береговому утриманні”, - зазначив А.ЮГОВ.

За його словами, на цей рік заплановано фінансування ремонту човна у розмірі близько 4 млн.грн. Водночас, як зауважив він, “якщо фінансування здійснюватиметься своєчасно, то ремонт проводитиметься”. “Нині ремонт знаходиться під чітким контролем Генерального штабу Збройних Сил України”, - уточнив заступник командира ескадри.

Говорячи про подальшу долю „Запоріжжя”, А.ЮГОВ висловив надію, що човен все ж таки залишиться у складі Українського флоту, “тому що без підводного човна немає чіткого відпрацювання надводних, протичовнових кораблів, протичовнової авіації”. “А потім, Україна - морська держава, і ми повинні пишатися цим”, - зазначив флотський офіцер.

Відповідаючи на запитання, які країни хотіли придбати „Запоріжжя” він зазначив, що свого часу субмарину хотіла купили Індонезія. А щодо ціни, за якою її могли б продати, А.ЮГОВ сказав, що вона йому невідома.

Як повідомляв УНІАН, міністр оборони України Анатолій ГРИЦЕНКО раніше заявляв, що після завершення ремонту підводний човен „Запоріжжя” планується реалізувати через продаж одній із країн. В суботу, 20 січня, у Севастополі відбулися урочистості з нагоди 36-ї річниці підйому військово-морського прапора на човні „Запоріжжя”, який раніше мав назву Б-435.