Гортаючи одне з солідних ділових видань, автор наштовхнувся на статтю про дуже цікавий законопроект, розроблений відомим апологетом «російського світу», заступником голови фракції Партії регіонів Вадимом Колесніченком. "Регіонал" пропонує запровадити поняття "екстремізм", а за екстремістську діяльність карати, позбавляючи волі строком до п`яти років.

Загалом ідея нібито лежить цілком у руслі регулярних мантр президента та його команди про «політичну стабільність» та «громадський спокій». Заради таких священних речей не гріх і запроторити до буцегарні якогось нарваного екстреміста, якщо той робитиме цинічний підкоп під «стабілізєц».

Але коли автор учитався у фрагменти законопроекту, залишки волосся заворушилися у нього на маківці. Адже формулювання базових понять екстремізму та діяльності підлих екстремістів на сто відсотків підходять якраз до дій нинішньої влади та її партії.

Відео дня

Судіть самі... На думку Колесніченка, екстремізм – це "діяльність фізичної особи або організації, спрямована на насильницьке захоплення влади або незаконне втручання в діяльність органів влади, зазіхання на основи конституційного ладу й національної безпеки".

«Насильницьке захоплення влади» - це не про недавні місцеві вибори, коли «зайвих» членів виборчих комісій просто викидали за двері, користуючись нормою нового закону про кворум, а самі «правильно» підраховували бюлетені?

«Незаконне втручання в діяльність органів влади» - це, мабуть, про продавлювання прямим шантажем і погрозами на адресу неслухняних депутатів «потрібних» рішень (особливо майнових та земельних) через місцеві ради.

«Зазіхання на основи конституційного ладу» - і цього скільки завгодно. Від формування «тушкованої» коаліції прямо всупереч положенням чинної Конституції аж до повернення до старої Конституції через (нечувана річ у світовому конституційному праві!) рішення на все згодного Конституційного суду.

«Зазіхання на основи національної безпеки»? Це вже точно про сумнозвісні Харківські угоди: віддати українську територію під іноземну військову базу практично задурно.

Екстремістською діяльністю пан Колесніченко називає "перешкоджання законній роботі держорганів, органів місцевого самоврядування, виборчих комісій, суспільних і релігійних об`єднань або інших організацій, посадових осіб зазначених органів…, зроблене із застосуванням насильства або загрозою його застосування".

Та яка там загроза... Насильства було скільки завгодно. Прямо в стінах Верховної Ради не лише кулаками – стільцями «перешкоджали законній діяльності» народних депутатів. Декотрі з них потім тижнями по лікарнях відлежувалися після побоїв новітніх екстремістів.

А лідерів деяких опозиційних громадських об’єднань із застосуванням сили затримали й кинули за ґрати. Потім не могли навіть обвинувачення до пуття сформулювати.

Необхідність прийняття свого закону Колесніченко пояснив зростанням екстремізму й тероризму у світі.

"Та й у нас останнім часом спостерігаються подібні тенденції – напр.иклад, перекривають вулиці, відбуваються масові зіткнення з міліцією на мітингах",- заявив Колесніченко.

Слухайте, та це ж прямий випад проти влади, яка заблокувала кордонами міліції мирну ходу громадян, прямо порушивши Конституцію. Тут навіть на підконтрольний суд не пошлешся – він не забороняв ходи саме на тій вулиці Володимирській, де міліціонери застосували дубинки та сльозогінний газ проти мирних громадян.

Як спосіб боротьби з цим явищем документ передбачає винесення попередження громадській організації, діяльність якої визнана екстремістською.

Згідно з проектом, через рік після попередження у разі продовження "екстремістських дій" організація буде ліквідована, а її діяльність заборонена.

А за участь або допомогу в діяльності такої організації — позбавлення волі терміном від трьох до п`яти років.

Це що ж виходить: якщо слідувати букві закону, який пропонує пан Колесніченко, то потрібно негайно винести попередження Партії регіонів, через рік її ліквідувати, а очільників посадити? Від трьох до п’яти?

Микола Писарчук