Через перерозподіл трудових ресурсів рівень бідності на селі становить 40%.

Як повідомляє газета «Дзеркало тижня» (№14 від 10-16 квітня ц.р.), про це заявляють вчені Національної академії наук України в національній доповіді «Новий курс: реформи в Україні 2010-2015».

Як пише видання, на селі міцно вкорінюється бідність, її рівень нині оцінюється в 40%. Науковці зазначають, що через монополізацію великим трейдерським капіталом каналів просування продукції до кінцевого споживача малі сільські господарства одержують ціну на 20% меншу, ніж фермер європейської країни, який реалізує продукцію через свій кооператив.

Відео дня

Тому першочергові заходи, на думку авторів доповіді, мають бути спрямовані на поліпшення інституційного середовища для розвитку саме малих форм господарювання в сільському господарстві та переорієнтацію програм державної підтримки аграрного сектору з великих сільгосппідприємств, орієнтованих на глобальні ринки, на господарства населення, що забезпечують продовольством місцеві ринки.

Вчені переконані, що суб’єктом права придбання земель сільськогосподарського призначення у приватну власність можуть бути лише сільські жителі (фізичні особи), причому розмір набуття таких угідь у приватну власність обмежується. Для цього вчені радять визначити джерело та розробити механізми довгострокового (20-30 років) пільгового кредитування купівлі землі сільськими жителями за підтримки держави.

За інформацією газети, одночасно пропонується запровадити ліцензування сільськогосподарської діяльності як обов’язкову умову набуття права власності на землю фізичними особами і права користування - фізичними та юридичними особами.