Міністерство закордонних справ України запропонувало Російській Федерації розпочати консультації про процедуру виведення російського Чорноморського флоту, але конструктивної відповіді не одержало.

Про це заявив в.о. міністра закордонних справ України Володимир ХАНДОГІЙ в інтерв`ю тижневику «Дзеркало тижня» (№33, 5-11 вересня 2009 року).

«Позиція МЗС регламентована Конституцією України, в якій чітко зафіксована дата закінчення перебування ЧФ РФ на території нашої країни. Виходячи з цього, ми запропонували російській стороні розпочати консультації щодо модальності виведення флоту й підготовки до нього. Але, на жаль, на сьогодні у нас немає конструктивної відповіді російської сторони», - заявив дипломат.

Відео дня

При цьому ХАНДОГІЙ визнав, що передбачений двосторонніми домовленостями момент виведення ЧФ РФ є ще доволі віддаленим, але нагадав, що завдання переміщення флоту є вкрай масштабним і вимагає ретельної підготовки.

«У нас ще є деякий резерв часу, але наша пропозиція розпочати консультації (і з цього приводу є відповідні укази Президента) виходить з розуміння того, що така масштабна акція - виведення флоту у встановлений українською Конституцією термін - вимагає серйозної підготовки», - наголосив він.

Разом з тим, ХАНДОГІЙ визнав наявність певного прогресу в процесі гармонізації умов перебування ЧФ РФ на українській території.

«Ми пропонуємо розв’язання проблем, пов`язаних з нашим НГО (забезпеченням навігаційно-гідрографії) діяльності Чорноморського флоту. Не можу сказати, що ми не одержуємо відповідей. На вересень планується зустріч експертів з питань НГО. Ми домовилися, що до кінця цього місяця складемо графік проведення консультацій, засідань робочих груп з різних питань функціонування ЧФ РФ», - повідомив дипломат.

ХАНДОГІЙ також повідомив про майбутні контакти зі своїм російським колегою.

«Ми плануємо зустріч з міністром ЛАВРОВИМ у Нью-Йорку під час сесії Генасамблеї ООН, а також на початку жовтня в Харкові в рамках великого заходу - зустрічі представників регіонів під егідою міністерств закордонних справ», - сказав він.

Довідка УНІАН. Відповідно до Великого морського договору, укладеним Україною і Росією 28 травня 1997 року, ЧФ РФ може залишатися в Криму до 28 травня 2017 року. Орендна плата за його перебування зараз становить 97 млн. доларів на рік.