Учора в Харкові в приміщенні Харківського регіонального інституту Національної академії державного управління при Президентові України відкрито фотовиставку «Українська Повстанська Армія. Історія нескорених», яка є спільним проектом Служби безпеки України і Центру досліджень визвольного руху за сприяння Українського інституту національної пам’яті.

Як повідомили УНІАН у прес-центрі СБУ, експозиція працюватиме щоденно з 16 до 26 вересня з 10.00 до 17.00 у приміщенні Харківського регіонального інституту Національної академії державного управління при Президентові України (пр. Московський, 75). Вхід вільний.

Харківщина стала першим регіоном, в якому експонується ця фотовиставка, згодом із нею зможуть ознайомитися жителі усіх областей України.

Відео дня

Виставку відкрили радник голови СБУ, керівник архівного відділу Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ЯТРОВИЧ, начальник Управління СБУ в Харківській області генерал-майор Олександр ПОЛКОВНИЧЕНКО, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Ярослав ЮЩЕНКО. Також на відкритті були присутні інші представники органів влади й управління, керівники громадських організацій, студенти.

Виставку розроблено на основі матеріалів Галузевого державного архіву СБУ та архіву Центру досліджень визвольного руху з метою показати цілісну картину зародження і функціонування УПА, її цілей та методів боротьби за українську державність.

В.В’ЯТРОВИЧ провів першу екскурсію для відвідувачів виставки і журналістів. «Ми дуже раді, що цього разу виставку презентовано у Харкові, місті, де навчається багато студентства. Адже наша виставка адресована перш за все молоді, яка відкриває для себе невідомі сторінки української історії», – сказав керівник архівного відділу Українського інституту національної пам’яті.

У свою чергу, О.ПОЛКОВНИЧЕНКО звернув увагу присутніх на унікальність фотовиставки. Він зазначив, що тут демонструються фотокартки і документи, які протягом кількох десятиліть приховувались в архівах НКВД-КГБ, і які є переконливим джерелом об’єктивної інформації про УПА.

Один з відвідувачів виставки, місцевий житель, впізнав на одному зі стендів фото своєї матері, яка брала участь у повстанському русі на Волині у 1940-х роках.

Я.ЮЩЕНКО висловив упевненість, що цю експозицію «відвідає кожний з харків`ян, хто небайдужий серцем до історії власного народу».