чи потрібно стерилізувати тварин - думка ветеринара / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Багато власників домашніх тварин замислюються про те, щоб стерилізувати свого вихованця. Хтось робить це, щоб уникнути небажаного потомства, а хтось не може інакше через медичні показання. Дізнайтеся, як правильно проводиться стерилізація собаки або кішки, і що потрібно про це знати.

Чим хороша стерилізація собак і котів - плюси

Єлизавета Бабій, ветеринарний лікар ендокринолог-репродуктолог, про стерилізацію домашніх улюбленців:

Стерилізація - це величезні переваги. Насамперед це те, що змінюється поведінка. Наприклад, кішка після стерилізації стає на порядок спокійнішою, більш лагідною і, найважливіше, вона не намагатиметься втекти. Коти схильні тікати, щоб гуляти, розвідувати і завойовувати території, якщо вас це не бентежить, то стерилізація кота не обов'язкова.

Кішки тікають для того, щоб знайти котика, тобто у неї просто інші мотиви. Крім того, величезна кількість хвороб буде профілактуватися за рахунок ранньої стерилізації. Зокрема, онкологія молочної залози. Якщо встигнути провести стерилізацію до першої тічки, то ризик знижується майже на 80%.

Якщо говорити про собак, то "дівчата" можуть теж мітити територію, щоб їх знаходили самці. Тобто і дівчата мітять, і самці мітять. Цього можна просто позбутися, зробивши стерилізацію, та й інших поведінкових моментів, таких як, наприклад, неконтрольована втеча.

Чому важлива стерилізація кішок

Бабій каже, що у кішок є така річ, як так звана овуляція після сексуального контакту. Тобто, вона може завагітніти після того, як "погуляла" з котиком. Якщо в неї пройшла тічка, але вона не погуляла, у неї клітина, яка має запліднитися, залишається в яєчнику.

І чим більше проходить тічок без "гулянь", тим більше цих клітин залишається і вони надалі можуть ставати злоякісними. Тобто, або кішок потрібно зводити, або стерилізувати. Бо виходить, коли в неї тічка - це проблема для самої тварини, а у власника - стрес, бо вона кричить, лізе на стіну. І як показує практика, ці тічки стають дедалі частішими і можна дійти до того, що буде тічка раз на 3-4 тижні.

У кішок немає такої фішки, як у людини, що обов'язково треба народити. У них усе це йде на рівні інстинктів. Тобто кішка, коли вагітна, коли годує - вона мама, а як тільки кошенята перестали її смоктати - у неї вирівнявся гормональний фон і все, вона вже не пам'ятає, що була мамою. Вагітність і вигодовування - це стрес. І якщо тварина не має племінної цінності, якщо це улюбленець у сім'ї, то набагато було б доцільніше рано стерилізувати, і нехай вона живе не 8 років, а більше - 12 і далі, здорова й щаслива, бо ресурси вона витратила виключно на себе, а не на народження й вигодовування свого потомства.

Навіщо потрібна стерилізація собак

У собак може бути гнійне запалення матки. Тобто знову ж таки, якщо не настала вагітність, гормони постійно змінюються, і матка може наповнитися гноєм. На жаль, якщо це не лікувати, то в 90% випадків буде летальний результат. Також собака може захворіти на хибну цуценячість, коли гормонально вона "думає", що вагітна. Тоді він гратиметься з маленькими іграшками, як із цуценятами, захищатиме їх, ставатиме агресивним до власників.

Кастрація кобелів також необхідна, щоб уникнути запалення сім'яників та онкології. Також може розвинутися простатит, неконтрольоване підтікання сечі. Це теж проблеми. Також може бути травматизм. Якщо, наприклад, біля собаки десь живе інша собака, у якої тічка, вона може почати вилизувати статеві органи, що спричиняє запалення і подальше інфікування.

Тобто, кількість проблем величезна, їх можна уникнути, якщо своєчасно провести кастрацію або стерилізацію. Краще раз на рік робити просто вакцину і знати, що у чотирилапого улюбленця все добре. Як метод профілактики це - маст хев.

У якому віці можна стерилізувати кішку та кота

Бабій каже, що каструвати кота найкраще в період від 6 до 12 місяців. Треба при цьому дивитися на стан тварини, щоб вона була нормально вгодована, здорова. І звісно, щоб кіт мав достатні розміри, бо дуже маленькому кошеняті просто фізично важко це зробити. Це ювелірна робота, тому має бути хоча б 6 місяців тварині:

Якщо це вихованець із розплідника, який має цінність для розведення, але власник не хоче його розводити, то є методи хімічної кастрації. Це взагалі з 3-х місяців можна робити. Але все ж найкращий варіант - це період від 6 до 8 місяців. Бо в цей період котик починає формуватися в статевому сенсі. І це буде найбезпечніший момент. Якщо зловити цей момент, кіт буде менше мітити, стане менш агресивним протягом життя, більш контактним, більш лагідним.

Для кішечки найкращий варіант - це до першої тічки. Найчастіше це в 5-7 місяців. Дуже високопородні кішки, наприклад мейн-куни, або абіссінці можуть бути стерилізовані аж до 9 місяців, тому що у них статева зрілість настає пізніше.

Також важливо враховувати і протипоказання до стерилізації:

  • період тічки (якщо не встигли зробити процедуру до першої тічки - не страшно, чекаємо, коли вона закінчиться, і через 2-3 тижні плануємо стерилізацію);
  • вагітність тварини (у такому разі потрібно чекати, коли кішка народить, виростить кошенят, і після цього планово стерилізувати);
  • якщо вже є кошенята, і вона їх годує (щоб підтримати лактацію, виділяється гормон пролактин - він підвищує порозність судин, що підвищує ризик кровотечі під час оперативного втручання);
  • якщо кішка худенька, слабенька, у неї немає сил.

Ще одне правило - якщо вона входить до списку порід, яким потрібно бути обережним з анестезією. Найчастіше це мейн-куни, британці, шотландці та іноді абіссінські котики. У них часто є вроджені проблеми з серцем, у цьому випадку їх не тільки не можна стерилізувати, просто треба попередньо обстежити.

Як проходить стерилізація кішки - підготовка тварини

Після того як ви з'ясували, до якого віку можна стерилізувати кішку, важливо правильно підготувати тварину до операції. Бабій підказує, як це зробити:

Якщо кішка без племінної цінності, вона має бути оброблена відповідно до віку, тобто мають бути зроблені вакцинації. І вона має бути клінічно здорова, щоб не було виділень з очей, не було нежитю, кашлю, розладів травлення. За кілька днів до процедури її слід показати ветеринарному лікарю і спланувати дату проведення стерилізації. За 8-10 годин до втручання тварину не годувати, але обмежувати воду не треба. Зазвичай операція триває близько 30-40 хвилин, це пов'язано з входом у наркоз. Протягом 2-3 годин тварина сама з наркозу виходить. Загалом, через 4-5 годин з моменту, як її привели до ветлікаря, можна її вже забрати додому. Після операції потрібно надіти кішці спеціальну попонку, щоб вона не зняла собі косметичні шви.

У котів із кастрацією легше, тому що там не наркоз - тварину вводять у медсон. Вона заспокоюється, не відчуває болю, перебуває у слабкій свідомості. Усе разом за процедурою займає близько 2-2,5 годин.

Після втручання рекомендується носіння захисного ворота, щоб котик не зализував рану, бо це спричиняє ускладнення. І через 2-3 дні після втручання слід або робити ін'єкції антибіотика, або давати таблетки антибіотика.

Як проходить стерилізація собаки - підготовка вихованця

У собак набагато більша варіабельність, тому що у них величезна вибірка розмірів. Кастрацію можна проводити взагалі мало не з 5 місяців. Найкращий варіант, звісно, 7-9 місяців, якщо це дрібна порода, а великих собак, таких як доги, алабаї, - навіть ближче до півтора року каструвати, щоб вони повністю сформувалися. Але ось тут є нюанси.

Раніше каструвати не можемо, бо для здоров'я шкідливо. А після кастрації в такому віці залишаються деякі поведінкові нюанси, бо це вже дорослий сформований пес і знає, що робити "на гормонах" і, звісно, буде трішки агресивним. Але маленькі собачки - тойчики, йорики, шпіци - вони стають абсолютно диванними, ручними і цілувальними. Стерилізація собак-дівчаток оптимальна у віці 6-8 місяців.

Щодо догляду - абсолютно те саме, що в котиків: у дівчаток - попонка, у хлопців - захисний комір. І звісно, курс антибіотикотерапії у самок і у самців, бо це порожнинна операція, вона досить серйозна.

Вас також можуть зацікавити новини: