За часів СРСР багато чого фарбували в зелений колір / фото УНІАН

За радянських часів загадок в утриманні житлофонду було багато. Ось і на питання, чому в СРСР фарбували сходинки тільки по краях, також, як і стіни - тільки наполовину, точної відповіді немає, але більш менш правдоподібних версій кілька.

Давайте спочатку розберемося, навіщо сходинки фарбують з боків. Вважається, що це робиться, щоб допомогти зорієнтуватися людям зі слабким зором. Також є версія, що це робиться для приховування ляпів, а саме кривизни стін в місцях стиків зі сходами. Також це могли робити для маскування плям на підлозі, які залишалися після фарбування стін і перил. Дійсно, не відтирати ж їх. А ще фарбовані краї полегшували прибирання, адже сміття не забивалося в щілини, а ковзало по покритому фарбою кутку і його легше було змітати в совок.

Крім того, є взагалі смішна версія - фарбовані краї сходів імітували килимову доріжку, яка була мало не фетишем серед радянських людей.

Відео дня

Чому в СРСР фарбували стіни на половину

Це "дизайнерське рішення", яке успадкувала і сучасна Україна, теж точного пояснення не має, хоча багатьох цікавить чому стіни в під'їздах фарбують в два кольори. 

По-перше, вважається, що темна нижня частина стіни і світла верхня візуально розширюють простір. Також в тому, чому стіни фарбують наполовину, є і частка раціоналізму. Справа в тому, що до пофарбованих внизу стін менше береться бруд, а навіть якщо і взялася, то його майже не видно на темному тлі.

По-друге, такий прийом використовували для економії грошей, ну і, щоб фарби вистачило на довше.

Чому в СРСР все фарбували зеленим - справа в практичності

В ті часи зелений колір був дуже популярний у управдомів не спроста. Справа в тому, що зелена фарба добре маскувала бруд і цвіль, а також приховувала тріщини та інші дефекти на стінах. 

Крім того, за часів СРСР фарби саме зеленого кольору скрізь було в надлишку. Вона завжди була одного відтінку, що, погодьтеся, дуже зручно. Не було ризику, що, купивши зелену фарбу через два-три роки після ремонту, вона виявиться зовсім іншого відтінку.

Раніше УНІАН писав, чому в СРСР їли пельмені з оцтом.

Вас також можуть зацікавити новини: