Токсична продуктивність може позначитися на вашому фізичному та психічному здоров'ї / фото ua.depositphotos.com

Клінічний психолог і викладач Гарвардської медичної школи Наталі Крістін Даттіло назвала помилку № 1, яка може призвести до вигорання дуже успішних людей, пише cnbc.com.

І помилка ця - токсична продуктивність.

Продуктивність стає токсичною, коли ви відчуваєте необхідність завжди бути продуктивним і розставляти пріоритети у своєму вічному списку справ на шкоду своєму благополуччю. За словами психолога, хоча це не справжній діагноз, таке мислення може позначитися на вашому фізичному і психічному здоров'ї, в деяких випадках призводячи до тривоги, депресії, вигоряння, безсоння або проблем із самооцінкою.

Відео дня

Ось п'ять ознак того, що ви потрапили у пастку токсичної продуктивності і що з цим робити:

Ви весь час у русі. Люди кажуть мені, що їм здається, що часу завжди не вистачає, і що вони постійно поспішають, щоб зайнятися чимось наступним. Вони зможуть сповільнитися або розслабитися тільки після того, як все буде зроблено. Це помилкове відчуття терміновості може викликати у вас занепокоєння, оскільки частина мозку, відповідальна за виявлення загроз, відчуває терміновість і помилково інтерпретує сигнал як "небезпеку", активуючи реакцію "бий або біжи". Що з цим робити: спробуйте просту техніку стимуляції. Повторюйте про себе "сповільнитися" як мантру протягом хвилини або двох. Потім не поспішайте, займаючись якоюсь справою, і зосередьтеся на диханні (п'ять секунд на вдиху, п'ять секунд на видиху). Виконання цієї вправи протягом трьох-п'яти хвилин допоможе впоратися з тривогою і звести до мінімуму відчуття терміновості.

Ви відчуваєте провину або сором через те, що не зробили достатньо. Токсична продуктивність багато в чому пов'язана з почуттям провини і соромом, коли ви думаєте, що повинні були зробити щось, чого не зробили, або вважаєте, що все, що ви зробили, було недостатньо добре. Що з цим робити: запишіть свої думки в щоденник, вивчіть їх на предмет закономірностей та проявляйте до себе співчуття.

Ваша самооцінка визначається тим, наскільки ви продуктивні. Рівень продуктивності коливається щодня з незалежних від вас причин. Але якщо ви на це не зважаєте і постійно вимагаєте від себе навіть неможливого, то, найімовірніше, ваше почуття власної гідності надмірно залежить від продуктивності. Що з цим робити: слідкуйте за своїм внутрішнім діалогом і практикуйтеся розмовляти із самим собою так, як ви б розмовляли з другом чи коханою людиною, використовуючи своє власне ім'я.

Вам важко розслабитися або відпочити. Для багатьох із нас продуктивність супроводжується похвалою і винагородою, які можуть вивільнити в мозку хімічні речовини, що сприяють гарному самопочуттю (наприклад, дофамін). Ви стаєте "залежними" від метушні. З часом стає дедалі важче почуватися добре, якщо ви не доводите себе до крайності. Ви можете відчувати збудження, дратівливість або нервозність, коли стикаєтеся з незапланованим часом і необхідністю його заповнити, замість того, щоб просто насолоджуватися цим. Що з цим робити: спробуйте уявити час простою як можливість.

Ви нехтуєте доглядом за собою. Якщо турбота про себе здається марною тратою часу, можливо, ви відчуваєте токсичну продуктивність. Це включає в себе нехтування фізичними вправами, сном і відпочинком, здоровим харчуванням, стосунками або часом для ігор і розваг. Люди з таким мисленням нерідко пропускають прийоми їжі або навіть відкладають похід у ванну чи склянку води. Що з цим робити: дайте собі беззастережний дозвіл розслаблятися кожен божий день.

Нагадаємо, раніше УНІАН писав, як обчислити маніпулятора.

Вас також можуть зацікавити новини: