Сервіз рибка СРСР / скріншот з Youtube

Сервіз "Рибки" - це знайомий кожному дорослому українцю набір, який стояв у кожному будинку. Зазвичай "Рибками" не користувалися, а тримали як прикрасу для серванту, періодично протираючи від пилу. Багато людей навіть не здогадувалися, як правильно застосовувати цей посуд. Ми розбиралися, як з'явився і для чого служив радянський сервіз "Рибки".

Як використовувати сервіз "Рибки"

Сервіз складається з графину у вигляді коропа і шести порцелянових "мальків". Велика "риба" в наборі - це караф, тобто посуд для зберігання вина та інших алкогольних напоїв після відкриття. Його обсяг зазвичай становить 700 мл. Інші вироби - це стопки об'ємом 30 мл.

Коротко кажучи, сервіз "Рибка" - це графин зі стопками, який належить ставити на застілля. Втім, люди, які пили з цих чарок, відзначають, що сервіз дуже непрактичний у використанні - з нього виливається вся рідина. Тому частіше "Рибки" слугували незвичайними статуетками.

Відео дня

Сервіз "Рибки" - історія

Вперше набір для пиття алкоголю у формі рибок придумав грузинський художник Барамідзе Абесалом Давидович, який жив у Ризі. У 1950 році він представив графин у формі риби. Фотографії сервізу Барамідзе до наших днів не збереглися, але відомо, що набір був виготовлений в білому і золотому кольорах.

У 1956-1959 роках "Рибки " вирушили в справжню кругосвітню подорож. Набір отримав величезну популярність на керамічних виставках.

У 1960 році сервіз "Рибки" почали виготовляти на заводах в Ризі і Тбілісі. А в 1961 році почалося масове виробництво цього набору на Полонському порцеляновому заводі в Хмельницькій області і на Городницькому порцеляновому заводі Житомирської області.

Сервіз отримав назву "Сімейство коропів" і поступово надійшов в магазини всього Радянського Союзу. Найпопулярнішими були два кольорових варіанти - біло-червоний і біло-синій. Графин коштував 2 рубля 55 копійок, а стопки - по 50 копійок. У продажу легендарний сервіз був майже 30 років, і за цей час його купили майже в кожен дім.

Скільки коштує сервіз "Рибки"

Вартість такого набору коливається від декількох сотень до пари тисяч гривень. Ціна залежить від стану набору і наявності подряпин, а також від того, де виготовлений сервіз. Серед колекціонерів особливо цінуються набори з печаткою від відомих радянських керамічних заводів. Також набагато більше можна отримати за "Рибок" рідкісних забарвлень.

Цілком можливо, що "Рибки " будуть коштувати ще дорожче в майбутньому, коли вони стануть справжнім раритетом. 

Вас також можуть зацікавити новини: