Краще за буряк: названо 5 продуктів, що ефективно знижують кров'яний тиск

Буряк або буряковий сік можуть тимчасово знизити кров'яний тиск, але цей ефект триває не більше 24 годин. У зв'язку з цим додавання інших корисних для серця продуктів може забезпечити більш стабільне і тривале зниження кров'яного тиску.

Видання Very Well Health з'ясувало, що треба їсти за високого тиску.

Жирна риба

Жирна риба багата на омега-3 жирні кислоти, які підтримують здоров'я серця і судин, зокрема:

Відео дня
  • лосось;
  • скумбрія;
  • сардини;
  • форель;
  • оселедець;
  • тунець.

Дослідження показують, що споживання близько 3 грамів (г) омега-3 на день може знизити верхній показник артеріального тиску приблизно на 2-4 пункти.

Листові зелені овочі

Листові зелені овочі, як-от шпинат, капуста, мангольд і рукола, допомагають знизити кров'яний тиск, оскільки містять калій, магній і природні нітрати. Ці поживні речовини допомагають кровоносним судинам розслабитися і підтримують здатність організму виводити зайвий натрій, що запобігає підвищенню кров'яного тиску.

Магній допомагає зберегти еластичність артерій. Дослідження добавок показують більш значне зниження, ніж у разі вживання лише продуктів, але листові зелені овочі все ж додають значну кількість магнію.

Нітрати організм перетворює нітрати в оксид азоту, який допомагає кровоносним судинам розслаблятися, полегшуючи кровотік.

Калій допомагає знизити кров'яний тиск, виводячи з організму зайвий натрій і розслабляючи стінки кровоносних судин. Дослідження показують, що споживання близько 4700 міліграмів (мг) калію на день може знизити верхній показник кров'яного тиску на 4-7 пунктів.

Ягоди

Дослідження показують, що регулярне вживання ягід може допомогти підтримувати здоровий кров'яний тиск протягом тривалого часу, особливо якщо у вас уже високі показники.

Багато ягід містять антиоксиданти, які допомагають судинам залишатися еластичними. Деякі з них також можуть блокувати ангіотензинперетворювальний фермент (АПФ), подібно до деяких ліків від високого кров'яного тиску.

Бобові

Дослідження показують, що заміна однієї порції червоного м'яса бобовими п'ять днів на тиждень протягом 16 тижнів знижує систолічний тиск приблизно на 4 пункти.

Бобові підтримують здоровий кров'яний тиск, забезпечуючи організм такими поживними речовинами, як:

  • аргінін - амінокислота, яка підвищує рівень оксиду азоту і допомагає розширювати кровоносні судини;
  • клітковина підтримує здоров'я кишківника і виробляє сполуки, які допомагають кровоносним судинам розслаблятися;
  • фолат підтримує здорову функцію кровоносних судин;
  • оліват підтримує здорову функцію кровоносних судин;
  • рослинні білки, що розщеплюються на пептиди, які можуть діяти як слабкі інгібітори АПФ.

Бобові також містять антиоксиданти, калій і магній, які допомагають кровоносним судинам розслаблятися і знижують вплив натрію.

Ківі

Дослідження показують, що вживання двох ківі на день протягом семи тижнів знижує систолічний кров'яний тиск приблизно на 2,7 пункта.

Ківі містять вітамін C, калій та антиоксиданти, які підтримують здоров'я кровоносних судин:

  • покращують функцію ендотелію - внутрішньої оболонки кровоносних судин;
  • збільшують кількість оксиду азоту;
  • зменшують окислювальний стрес, який може призвести до затвердіння артерій.

Раніше УНІАН писав, чи можна пити зелений чай при високому тиску.

Вас також можуть зацікавити новини: