Шафран дуже корисний / фото ua.depositphotos.com

Шафран - це спеція, отримана з квітки шафранового крокусу. На даний час вважається найдорожчою спецією в світі.

Як пише Health, шафран користується великим попитом завдяки своїм лікувальним властивостям та кулінарному використанню. Дослідження показують, що вживання шафрану може принести користь здоров'ю кількома способами.

1. Містить потужні протизапальні та антиоксидантні сполуки

Це допоможе захиститися від розвитку хронічних захворювань і поліпшити загальний стан здоров'я

Відео дня

2. Може покращити сон

Дослідники припустили, що шафран може допомогти поліпшити сон, підвищуючи рівень гормону мелатоніну, що регулює сон, і впливаючи на певні рецептори в мозку, покращуючи якість сну

3. Може принести користь психічному здоров'ю

Дослідники вважають, що деякі речовини шафрану, такі як кроцин і сафранал, покращують симптоми тривоги та депресії.

4. Може принести користь при певних захворюваннях очей

Деякі дослідження показують, що вживання шафрану покращує зір у людей з віковою дегенерацією макули та людей з діабетичною макулопатією, ускладненням, пов'язаним з діабетом. Показано, що добавки шафрану також знижують очний тиск у людей з глаукомою.

5. Може покращити здоров'я серця

Показано, що шафранові добавки ефективні для зменшення певних факторів ризику серцево-судинних захворювань, таких як високий рівень артеріального тиску, цукру в крові та холестерину.

Ризики вживання шафрану

При вживанні в нормальних кількостях, наприклад, при використанні шафрану як прянощі при приготуванні їжі, шафран зазвичай вважається безпечним.

Однак при прийомі у більш високих дозах шафран може призвести до незначних побічних ефектів, таких як запаморочення, втома, сухість у роті, неспокій, нудота та головний біль у деяких людей.

Поради щодо вживання шафрану

Шафран зазвичай продається у вигляді шафранових ниток, які є тичинками квітки шафранового крокусу, але іноді його продають і в молотому вигляді. Шафран дуже дорогий, тому більшість людей використовують його в невеликих кількостях. Також рекомендується використовувати шафран з обережністю, оскільки його смак може легко перебити страву.

Нитки шафрану можна додавати безпосередньо в такі страви, як паелья і супи. Його також можна подрібнити і додати в кілька столових ложок гарячої або холодної води для приготування будь-якої страви.

Раніше ми розповідали, що станеться з вашим тілом, якщо щодня їсти яблука або корицю.

Вас також можуть зацікавити новини: