Томати можуть доповнити раціон, а можуть й нашкодити / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Помідори відрізняються яскравими квітами і насиченим смаком й давно стали невід'ємною частиною світової кухні. Крім кулінарної універсальності, ці соковиті плоди мають величезний поживним потенціалом, який може позитивно вплинути на загальний стан здоров'я.

Видання The Indian Express з'ясувало, що відбувається з організмом, якщо зробити помідори щоденною частиною свого раціону.

Доктор К. Сомнат Гупта, лікар-діабетолог клініки Yashoda Hospitals Hyderabad, каже, що помідори можуть мати різний вплив на організм, оскільки вони багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами, забезпечуючи ряд переваг для здоров'я.

Відео дня

Високий вміст антиоксидантів, таких як лікопін, у помідорах може сприяти поліпшенню здоров'я серця, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань.

Доктор Ранга Сантхош Кумар, лікар-діабетолог клініки Yashoda, зазначив, що лікопін та β-каротин - два важливих каротиноїди, що містяться в помідорах, і обидва вони, як передбачається, надають плодам протиракові властивості.

Він додав, що томати значно збільшують різноманітність і багатство мікробіома кішківника і запобігають запальним реакціям, а також пошкодженням кішківника. Крім того, томати є хорошим джерелом вітамінів C та K, а також калію.

"Вітамін C підтримує імунну систему та здоров'я шкіри, а вітамін K необхідний для згортання крові та здоров'я кісток. Калій допомагає регулювати артеріальний тиск і баланс рідини", - пояснює доктор Гупта.

Регулярне вживання томатів може сприяти зниженню ваги завдяки їх низькій калорійності і високому вмісту води, додав він.

"Клітковина, що міститься в помідорах, може сприяти насиченню, що потенційно знижує загальне споживання калорій", - зазначив лікар.

Які недоліки вживання помідорів

Деякі люди можуть бути чутливими до томатної кислоти, що може призвести до проблем з травленням або погіршення симптомів таких захворювань, як кислотний рефлюкс.

Може виникнути дисбаланс в харчуванні.

Крім того, помідори можуть викликати "проблеми з сечовипусканням, мігрені, болі в тілі, пов'язані з глікоалкалоїдами, анафілактичні реакції, лікопенодермію", говорить доктор Кумар.

Кому слід уникати вживання великої кількості помідорів

Особам з певними захворюваннями, наприклад, каменями в нирках, можливо, доведеться стежити за споживанням томатів через наявність в них оксалатів, які можуть сприяти утворенню каменів.

Раніше УНІАН писав, що буде, якщо щодня їсти картоплю і скільки можна її з'їдати.

Вас також можуть зацікавити новини: