Апельсиновий сік може захистити організм від ожиріння, йдеться у новому дослідження вчених / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Вчені з'ясували, що вживання на 100% натурального апельсинового соку може виявитися корисним: він пригнічує голод й навіть здатний захистити організм від ожиріння.

Нове дослідження, опубліковане у журналі Nutrients, перевертає наше уявлення щодо користі та шкоди різних цукровмісних напоїв. За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я, людина має регулювати щоденне споживання вільних цукрів до приблизно 10% калорій, отриманих організмом за день.  

Як відомо, натуральні фруктові соки - це рідка альтернатива цільним фруктам. За складом мікроелементів, корисних сполук і поживних речовин разом з натуральними цукрами, такий сік та фрукти - тотожні. Через побоювання, що високий вміст вільних цукрів у соках сприяє ожирінню, їхнє споживання радять суттєво обмежити. Однак у новому дослідженні науковці з'ясували, що після вживання натурального апельсинового соку людина майже на 100% компенсує випиті рідкі калорії. 

Відео дня

Як проходив дослід щодо впливу апельсинового соку

У дослідження взяла участь група дорослих людей віком 18-45 років з індексом маси тіла (ІМТ) 18,5-24,9 кг/м2. Під час експерименту науковці прагнули вивчити вплив тих чи інших харчових продуктів та напоїв на апетит та спожиті калорії. Зазначається, що піддослідних не обмежували у порції під час прийому їжі. Також були враховані усі їхні індивідуальні дані, такі як зріст, маса тіла (кількість жирової тканини та м'язів тощо).

Загалом були три тестові сесії: науковці вивчали апетит учасників після кожного етапу, даючи їм три різні за калорійністю піци (сирну, пепероні та делікатесну) кожні 10 хвилин протягом 30 хвилин та дозволяючи запивати їжу (водою, натуральним апельсиновим соком та апельсиновим напоєм). Загальна калорійність на 100 грамів кожної піци складала 260 ккал, 250 ккал та 240 ккал відповідно. 

"Порівняно з апельсиновим напоєм, на 100% натуральний апельсиновий сік пригнічував післяобідню та кумулятивну ІР і загальну ІР протягом одного дня, причому зниження після споживання 100% апельсинового соку становило приблизно 420 ккал", - йдеться у висновках. 

Глікемічна реакція на тіло людини протягом 60 хвилин спостерігалася вищою після вживання 100% апельсинового соку та апельсинового напою, ніж після вживання води, однак вона була нижчою, якщо скоригувати у  співвідношенні на грами доступних вуглеводів, яких вжили учасники дослідження.

Вчені стверджують, що 100% споживання апельсинового соку та води призвело до зниження обіднього та кумулятивного відчуття апетиту. 

"Компенсація калорій була майже повною після 100% споживання апельсинового соку порівняно з надмірним споживанням після апельсинового напою (84% проти -24,7%)", - йдеться у матеріалі. 

Науковці наголошують, що результати попередніх досліджень щодо впливу цукру на ожиріння є суперечливими. Деякі з них припускають, що солодке, ймовірно, підвищує апетит, стимулюючи смакові рецептори кишківника, в той час, як інші не виявили жодного впливу солодкого на цей показник.

З огляду на нове дослідження можна казати, що є певний зв'язок між цукрами, які людина отримувала від апельсинового напою та кількістю їжі, яку вона з'їдала на обід. Однак ці висновки не стосуються споживання води або на 100% натурального апельсинового соку.

Отже, результати дослідження свідчать про те, що вживання натурального апельсинового соку може бути корисним: він пригнічує апетит, компенсуючи спожити калорії. Водночас нові дослідження на цю тему мають підтвердити вірогідність цих висновків. Адже поки що вплив напоїв не порівнювали у контексті взаємодії з організмом більш літніх людей, дітей або підлітків. 

Що кажуть дієтологи про апельсиновий сік

У своїй оцінці щодо впливу апельсинового соку на організм дипломований дієтолог Меггі Міхальчик також згадувала у коментарі Parade про додаткові цукри, які можуть виявитися у його складі.

Фахівець акцентувала, що якщо ви купуєте готовий сік у магазині, слід уважно читати етикетку. Справжній сік дійсно може стати корисним доповненням здорового раціону, адже в ньому чимало вітаміну С та калію, тому дієтолог стверджувала, що слід старатися вживати саме на нього. 

Вас також можуть зацікавити новини: