Росіянин потребує канабісу / фото REUTERS

Верховний суд Європейського Союзу підтримав росіянина, який хоче залишитися в Нідерландах, тому що йому необхідне лікування канабісом, яке недоступне в Росії.

Суд постановив, що чоловіка не слід відправляти додому, незважаючи на те, що Нідерланди відхилили його прохання про надання притулку, пише видання The Washington Post.

У рішенні суду говорилося, що відсутність належного лікування заподіє йому такий біль, "що це буде суперечити людській гідності".

Відео дня

Суд ЄС відреагував на питання місцевого голландського суду, який запросив рекомендації про те, як вирішити це питання. Рішення у справі повинен приймати місцевий суд, але важливим фактором є консультація Люксембурзького суду.

У випадку з Нідерландами Європейський суд заявив, що у громадянина Росії у віці 16 років розвинувся рідкісний рак крові, і він проходить лікування, що включає канабіс, в Нідерландах.

Після того, як його останнє прохання про надання притулку було відхилено, він звернувся до Окружного суду Нідерландів, щоб вимагати, щоб йому дозволили залишитися в країні, оскільки його лікування каннабісом було необхідним.

Легалізація канабісу в світі

У червні 2022 року Кабінет Міністрів України підтримав законопроект, регулюючий використання в країні рослин роду конопель (Cannabis) для медичних, промислових та наукових цілей.

Коаліційний уряд Німеччини погодило план легалізації марихуани в країні. Дорослі громадяни Німеччини зможуть легально використовувати канабіс не тільки в медичних, але і рекреаційних цілях вже з 2024 року,

Міністр охорони здоров'я Таїланду Анутин Чарнвикарул закликав туристів не відвідувати країну тільки для того, щоб покурити марихуану. У 2018 році Таїланд став першою країною Південно-Східної Азії, яка легалізувала вживання канабісу в медичних цілях. У червні 2022 року влада країни легалізувала вирощування канабісу, а також його вживання в продуктах харчування та напоях, ставши першою азіатською країною, яка зробила це.