Смартфоном можна робити не лише чудернацькі селфі, але й справжні шедеври фотографії / фото ua.depositphotos.com

У більшості людей був період в житті, коли вони намагалися освоїти мистецтво фотографії. Багатьох на це надихнула поява їхнього першого смартфона с фотокамерою. Однак дуже швидко ентузіазм згасав через досить посередні результати.

Молода репортерка з Нью-Йорка, фотокореспондент видання Business Insider Джої Хедден свого часу мала схожі труднощі. Але подолати рубіж між посередніми і справді вражаючими фотознімками їй допомогли поради досвідчінішого колеги – фотографа журналу National Geographic Кілії Юяня. Отриманими порадами юна репортерка поділилася з читачами Business Insider.

Робіть багато знімків

Цифрові камери мають принаймні одну принципову перевагу над плівочними – фактично відсутні обмеження на кількість знімків. Професійний фотограф радить робити багато знімків одного й того ж місця – з трохи різними ракурсами, із певними проміжками часу. 

Відео дня

"Справжній секрет професійних фотографів полягає в тому, що ми багато знімаємо, а потім редагуємо лише один або два знімки. Ви повинні зробити те саме зі своїм телефоном. Гарні фотографії виходять із глибокого спостереження, і музи винагороджують тих, хто сповільнюється, перестає бігати з місця на місце, а занурюється в конкретне місце та момент", – пояснив Юянь.

За його словами, проведення тривалої зйомки в одному місці дозволяє знайти оптимальне освітлення та цікаві фони, а також по-справжньому зануритися в навколишнє середовище.

Навіть з власного вікна можна зробити чудовий знімок, якщо навчитися спостерігати / фото УНІАН, Лариса Козова

Шукайте незвичні ракурси

Ми звикли дивитися на світ з одного ракурсу – з рівня своїх очей. Тож знімки, зроблені під несподіваним кутом зору можуть виглядати приголомшливо, навіть коли йдеться про найбуденніші речі.

Наприклад, коли ви фотографуєте маленьку дитину чи власного песика, спробуйте робити знімок з рівня землі. Знімок, зроблений з рівня зросту дорослої людини буде нудним і нецікавим.

І цей принцип працює не лише для маленьких об'єктів, але й для велетенських. Наприклад, знімок будівлі, де в кадр потрапляє трава з точки зйомки, подарує вам досить оригінальний кадр.

Фотографуйте тварин з висоти їхнього, а не вашого зросту / фото ua.depositphotos.com

Для пейзажних фото важливий передній план

За словами Юяня, знайти унікальні природні пейзажі сьогодні важко, адже всі вони давно сфотографовані багато разів. Але хороший об’єкт на передньому плані – польові квіти або дерево незвичної форми – здатен освіжити навіть звичний пейзаж. 

Юянь рекомендує шукати об’єкт для переднього плану та компонувати знімок так, щоб основний пейзаж був на ньому удалині. 

"Це додасть вашим зображенням глибини, інтимності та зробить ваші фотографії унікальними", — сказав він.

Ніколи не забувайте про об'єкт на передньому плані. Це може бути навіть просто каміння / фото ua.depositphotos.com

Фотографуйте зблизька

Люди часто фотографують цікаві об’єкти з тієї точки, де вони їх помітили. Красива будівля чи пишна квітуча яблуня – виглядатимуть однаково ніяк, якщо фотографувати їх з відстані у кілька сотень метрів.

Юянь радить підходити якомога ближче до об’єкта, навіть якщо камера вашого смартфона має чудовий вбудований зум. Цим ви не тільке покращите якість фото, але й зможете побачити додаткові деталі, які, можливо, варто сфотографувати окрема з максимально близької відстані.

Як зазначає професійний фотограф, знімки, зроблені крупним планом, завжди виглядають цікавішими та інтимнішими, ніж зроблені здалеку.

Підійдіть ближче до цікавого об'єкта і він стане ще цікавішим / фото REUTERS

Інші цікаві матеріали на тему мистецтва фотографії

Як писав УНІАН, у січні стали відомі переможці міжнародного конкурсу Travel Photographer of the Year 2023 (TPOTY). Цікаво, що як і роком раніше, цього року автором найкращих фотографій з подорожей став представник Словенії: у 2022 році перемогу здобув Матьяж Кривич, а у 2023 році – Андрея Равнак.

Також ми розповідали, що про найвигідніший смартфон для фотографій. На думку експертів, цей смартфон має потужний для свого сегмента набір камер, а в "сліпих" тестах обходить актуальні флагмани і субфлагмани.

Вас також можуть зацікавити новини: