Ілюстрація / REUTERS

Громадська рада при Міністерстві екології i природних ресурсів України підтримала законопроекти про внесення змін в бюджетний і податковий кодекси про заходи щодо забезпечення екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища.Як повідомляє журналіст OBOZREVATEL, рішення було прийнято одноголосно всіма присутніми учасниками Громадської ради при Мінприроди за пропозицією голови ради Світлани Берзіної.Законопроектами №10146 і 10147 зокрема пропонується:

– створення спеціального фонду, в який будуть відправлятися засоби екологічного податку. Метою закону є забезпечення надходження коштів від цього податку тільки на екологічні цілі;

– дати підприємствам можливість економити 70% на виробництві екологічних програм за рахунок нарахованого екологічного податку. Кошти повинні виділятися автоматично після експертизи від Мінекології через процедуру оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС), яка визначить, що ці заходи дійсно допомагають очищенню екологічного середовища;

Відео дня

– передача частини коштів фондів охорони навколишнього природного середовища на договірних умовах підприємствам на заходи щодо гарантованого зниження викидів і скидів забруднюючих речовин тощо;

Представник Міністерства екології, начальник відділу супроводу природоохоронних заходів Євген Мороз, який також був присутній на засіданні, підтвердив позицію відомства щодо підтримки деяких позицій законопроекту, зокрема цільового використання екоподатку.

"Ми завжди підтримуємо позицію, що використання коштів з екоподатку має бути цільовим і гроші повинні зараховуватися до спеціального фонду", – заявив представник Мінекології. У той же час він наполіг на тому, що позиція Міністерства щодо підвищення екологічного податку залишається незмінною.

На що голова Громадської ради відповіла: "Що стосується збільшення екологічного податку, це буде окрема дискусія. Так, можливо і потрібно збільшувати, але я вважаю, що спочатку потрібно налагоджувати нормальну систему адміністрування цього податку, а потім його збільшувати. Повинна бути логічна дорожня карта" .Раніше про недоцільність збільшення екологічного податку говорив і голова Комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк:" Екологічний податок хочуть підняти в 70 разів. Причому без цільового спрямування на зменшення вкидань або інші дієві способи поліпшення екології. Це фіскальна зашморг на шиї української промисловості!".

Наприкінці учасники Громадської ради погодилися надавати необхідну підтримку у вдосконаленні законопроекту про реформування екоподатку в Україні.