У дельті Дунаю українці оселили табун диких коней, яких доправили з Латвії. Колись на півдні України жили пращури цих тварин, тарпани, теперішні ж переселенці покликані врятувати місцеву екосистему.

Дорога в майже 2 тисячі кілометрів – дикі коні пройшли 3-місячний карантин та встигли навіть народити біля Дунаю чотирьох лошат, доки їх доправили нарешті на заповідний острів Єрмаков, йдеться в сюжеті ТСН.

Читайте такожНа Одещині відкрили екопарк "Картал" з водяними буйволами

Тварин мають перевезти річкою, тож працівники обережні. Спеціального причалу на острові немає, баржу зупиняють просто в очереті серед болота. Першим з вантажівки намагається вийти вожак, однак побачивши юрбу людей він одразу задкує. Робітникам доводиться докласти зусиль, аби коні таки опинилися на волі.

Коли один за одним тварини стрибають в очерет, екологи ледве стримують емоції – для них це історичний момент.

Коні малі зростом, але сильні та добре пристосовані до життя в дикій природі – вони легко переживають зиму та вміло захищаються від хижаків, їм не потрібен навіть догляд людини. Це – генетичні нащадки диких коней, тарпанів, які жили в цій місцевості ще 150 років тому. Тварини стали новими сусідами для водних буйволів, родину яких також нещодавно завезли на острів. Разом вони рятуватимуть екосистему в дельті Дунаю. 

Раніше повідомлялося, що у природному заповіднику Асканія-Нова у Херсонській області справжній бебі-бум