У Криму назріває катастрофа через водопостачання / Фото УНІАН

Дніпровська вода дуже потрібна в окупованому Криму, оскільки власні запаси на півострові можуть вичерпатися через кілька років.

І для вирішення цієї проблеми Путін може піти на відчайдушні кроки, аж до створення в Україні ще однієї «народної республіки». Таку думку в інтерв'ю «Фактам» висловив військовий експерт Юрій Карін.

«Водні запаси на анексованому півострові Крим можуть вичерпатися повністю вже через п'ять-сім років. Тобто вода з Дніпра їм дуже потрібна», — вважає він.

Відео дня

Читайте такожУ МінТОТ відповіли на чуйні про подачу води до Новини

При цьому ситуація з водопостачанням півострова, на його думку, неоднозначна: з одного боку, циркулює інформація про те, що в північному Криму справжня екологічна катастрофа через дефіцит води, що веде до зміни демографічної структури регіону та вимирання населених пунктів. З іншого боку, є заяви іншого характеру. За словами генерального директора держпідприємства «Вода Криму» Володимира Баженова, півострів вже не зможе обробляти дніпровську воду.

У будь-якому випадку, якщо водопостачання Криму не буде відновлено, то РФ може діяти різними шляхами.

«Одним з них може бути дестабілізація південного сходу України з метою створення якщо не сухопутного коридору Донбас — Крим, то хоча б якоїсь „Херсонської республіки“, щоб відновити постачання Криму водою», — вважає Юрій Карін.

Нагадаємо, запущений у 1963 році Північно-Кримський канал на 85% забезпечував Крим прісною водою. З травня 2014 року подача води була припинена.