Зеленський пообіцяв провести розслідування "сміттєвої блокади" Львова / фото facebook.com/MNS.GOV.UA

Президент України Володимир Зеленський пообіцяв Львівському міському голові Андрію Садовому, що СБУ проведе розслідування «сміттєвої блокади» міста.

Про це президент заявив сьогодні у Львові під час представлення нового голови Львівської облдержадміністрації Маркіяна Мальського у відповідь на заклик Садового провести реальне розслідування за фактом підпалу Грибовицького полігону побутових відходів та подальшої «сміттєвої блокади» Львова.

Читайте такожНа Львівщині влітку розпочнеться перший етап рекультивації Грибовицького сміттєзвалища

Відео дня

«Тому ми і привезли голову Служби безпеки України. Ми хочемо почути конкретні прізвища людей, виконавців, виконавчої влади, місцевої влади, які сприяли цьому тиску. Якщо можна почути відповіді на ці питання, то ми займемося цими людьми», - сказав президент.

Своєю чергою керівник Офісу президента України Андрій Богдан зазначив, що заяв Садового стосовно тиску з боку колишнього глави держави Петра Порошенка достатньо для відкриття кримінального провадження.

«Всі заяви, які озвучив пан Садовий, можна вважати заявою про злочин, - це екологічна безпека держави, це безпека цілого міста. Таку заяву про злочин потрібно внести в Єдиний державний реєстр, і, я думаю, що Служба безпеки має обов’язок ефективно розслідувати, хто давав команду, кому давали команду, як виконували, як блокували, які підрозділи були задіяні. Відповідних посадових осіб, якщо це було порушення трудової дисципліни, на підставі цих даних звільнити, а хто безпосередньо незаконні вказівки виконував, їх треба притягнути до відповідальності», - сказав Богдан.

Читайте такожУ Львові запрацювала перша сортувальня відходів: що можна здавати

Водночас Садовий заявив, що, у разі відкриття кримінального провадження, він та міська рада нададуть правоохоронцям всі необхідні документи.

Довідка УНІАН. Львівський полігон твердих побутових відходів (Грибовицьке сміттєзвалище) — єдине легальне місце для скупчення сміття зі Львова та довколишніх сіл. Діяло з 1958 року поблизу села Великі Грибовичі біля Львова. Площа звалища становить понад 38 га. Сміттєзвалище обслуговує ЛКП «Збиранка».

28 травня 2016 року на полігоні спалахнула масштабна пожежа. Гасіння пожежі тривало впродовж двох днів, а 30 травня, коли рятувальники практично ліквідували займання, на полігоні стався зсув сміття. Внаслідок цього під завалами опинились троє працівників ДСНС, тіла яких знайшли без ознак життя уже наступного дня. Серед тих, хто потрапив під завал сміття, ймовірно, був й еколог комунального підприємства «Збиранка». Його не знайшли досі.

Читайте такожУ Києві хочуть побудувати великий сміттєпереробний комплекс

У 2017 році, через рік після трагедії, Грибовицьке сміттєзвалище закрили для експлуатації.

Також майже рік тривала так звана «сміттєва блокада» Львова, під час якої інші полігони не приймали сміття з міста.

Садовий, який також є головою партії «Об’єднання «Самопоміч», звинуватив у блокаді на той час президента Порошенка, який ніби то таким чином намагався чинити тиск на народних депутатів з фракції «Самопомочі».