У Києві, а також у центральних і північно-східних областях України спостерігається високий рівень забруднення повітря чадним (СО) і вуглекислим газами / скріншот

Рівень забруднення повітря в українських містах є типовим для нинішньої осінньої погоди.

Як передає кореспондент УНІАН, про це директор Українського гідрометеорологічного центру ДСНС України Микола Кульбіда сказав на брифінгу.

Читайте також"Температурна інверсія": у КМДА пояснили "задимленість" повітря у Києві

Відео дня

Він зауважив, що у жовтні в країні переважає суха погода, немає сильних вітрів, але одночасно у приземному шарі повітря наявні затримувальні шари інверсій та ізотермій, які призводять до утворення туманів у нічні і ранкові години.

"Відсутність переміщення приземного повітря з верхніми шарами атмосфери спричинювало поступове накопичення шкідливих домішок забруднюючих речовин у приземному шарі повітря", - констатував Кульбіда.

При цьому він зазначив, що цього тижня особлива увага у ЗМІ приділялася такому забруднювачу як оксид вуглецю.

"Та стурбованість, яка розповсюджувалася серед громадських організацій, поширювалася засобами масової інформації, на наш погляд, не має суттєвих підстав", - заявив Кульбіда.

За його словами, згідно з результатами спостережень, в усіх великих містах України концентрація оксиду вуглецю становила від 0,1 до 1,4 у співвідношенні до гранично допустимої концентрації (яка становить 5 мікрокрограм на метр кубічний).

"Тобто, лише в Дніпрі, Кам'янському, Кривому Розі, Львові і Одесі відбулося перевищення гранично допустимої концентрації (оксиду вуглецю), але таке перевищення є характерним для такого осіннього періоду, і нічого надзвичайного на території України немає. Це звичний режим забруднення і, крім оксиду вуглецю, є перевищення по іншим параметрам, але воно не значне", - сказав Кульбіда.

Він додав, що "можна зробити висновок про те, що нічого надзвичайного з точки зору забруднення атмосферного повітря не трапилося. Це звичні концентрації забруднюючих речовин, які дуже часто повторюються".

Як повідомляв УНІАН, раніше деякі інтернет-ресурси повідомили про погіршення ситуації із забрудненням повітря у Києві.

Вранці 21 жовтня прес-служба КМДА повідомила, що в Голосіївському районі столиці погіршився стан повітря через пожежі на торфовищах в Обухівському районі Київської області. Також у міськдержадміністрації заявили, що концентрація шкідливих речовин у повітрі перевищена лише біля завантажених автошляхів.

Своєю чергою директор Центральної геофізичної обсерваторії Олександр Косовець у коментарі УНІАН заявив, що у Києві в повітрі не виявлено серйозних забруднень, і дихати в місті безпечно.