Ілюстрація / REUTERS

Всесвітній альянс з питань здоров'я та забруднення (GAHP) опублікував доповідь, в якій оцінив вплив забруднення повітря, води і грунту на здоров'я людей у різних країнах у 2017 році.

Читайте такожВчені побачили зв'язок між забрудненим повітрям і депресією та суїцидами

Лідером за кількістю передчасних смертей, пов'язаних із забрудненням, стала Індія - там кількість таких смертей досягає 2,3 млн в рік. За нею слідують Китай (1,9 млн) і Нігерія (280 тис.). Також у першу десятку входять Індонезія, Пакистан, Бангладеш, США, Ефіопія та Бразилія.

Відео дня

На першому місці за кількістю передчасних смертей, пов'язаних із забрудненням, на душу населення знаходиться Чад (287 таких смертей на 100 тис. жителів), далі йдуть ЦАР (251), КНДР (202), Нігер (192) і Мадагаскар (183). В цілому, за підрахунками GAHP, в 2017 році забруднення стало причиною приблизно 15% всіх смертей у світі - 8,3 млн осіб. Лідером за кількістю смертей через забруднення повітря є Китай (1,2 млн) і Індія (1,2 млн).

Крім цього, згідно з доповіддю, в Європі лідером за кількістю смертей від забруднення стала Росія. За нею йдуть Німеччина, Туреччина, Україна та Італія.

«Доповідь нагадує всім нам, що забруднення - це глобальна криза. Неважливо, де ви живете. Забруднення знайде вас», - заявила виконуюча обов'язки директора GAHP Рахель Купка.