Ілюстрація / REUTERS

Швидкість танення льоду Гренландії з 1992 по 2018 рік збільшилася всемеро, а до кінця ХХІ століття тала вода з острова може призвести до зростання рівня Світового океану на 7 сантиметрів.

Результати дослідження міжнародної групи полярних дослідників оприлюднені в науковому журналі Nature, передає Громадське.

Для визначення швидкості танення Гренландії 89 науковців із 50 міжнародних організацій проаналізували супутникові знімки за останні майже 30 років і порівняли зміни берегової лінії острова. Так вони встановили, що з 1992 року Гренландія втратила 3,8 трильйона льоду, що відповідає зростанню рівня Світового океану на 10,6 міліметра.

Відео дня

Якщо на початку 1990-х років танення льоду відповідало близько 1 міліметру зростання рівня води, то нині цей показник складає 7 міліметрів - тобто Гренландія нині тане в сім разів швидше. Це означає, що до 2100 року лише через талу воду з острова рівень Світового океану підніметься на 7 сантиметрів.

Слід зауважити, що причину стрімкого танення Гренландії дослідники не вивчали. Утім воно може стосуватися зникнення льодів Арктики загалом унаслідок глобального потепління. За останнє десятиліття середня температура регіону зросла на 0,75°C.

Читайте такожМайже весь південь України опиниться під водою: журнал змоделював карту Землі без льодовиків (фото)

Натомість учені пояснили, до чого прискорене танення Гренландії може призвести в глобальному масштабі.

«Якщо говорити просто, то з кожним сантиметром зростання рівня Світового океану затоплення загрожує шістьом мільйонам людей», - заявив у коментарі ВВС професор Університету Лідса (Велика Британія) Енді Шеперд.

Дослідження оприлюднене на тлі Кліматичної конференції ООН, що проходить в іспанській столиці Мадриді з 2 по 13 грудня. На ній міжнародні організації представили результати досліджень, які засвідчують згубні наслідки зміни клімату.

Зокрема, як показало дослідження Міжнародної спілки за збереження природи, через глобальне потепління й забруднення морських вод Світовий океан втрачає кисень. Це загрожує руйнуванню морських екосистем і зникненню окремих морських видів.

А до того Всесвітня метеорологічна організація ООН (WMО) заявила, що нинішнє десятиліття може стати найспекотнішим за всю історію. Організація також підтвердила, що минулого року концентрація вуглекислого газу в атмосфері досягла рекордного рівня і продовжує зростати цього року.